Ukrajina: „Dodik i dalje laže, zahtijevamo vraćanje ikone“

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba rekao je da njegova država i dalje zahtijeva da rukovodstvo Bosne i Hercegovine vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku, koja je poklonjena ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

Kuleba je oštro reagovao nakon jučerašnje izjave prvog aktera afere „Ikona“ predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je po izlasku iz bolnice poručio da nijedan državni organ Ukrajine nije tražio ikonu i da su mediji izmislili priču.

„Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone“, poručio je šef ukrajinske diplomatije.

Milorad Dodik je juče u Banjluci prvi put javno komentarisao aferu koja je poprimila status međunarodnog diplomatskog skandala, a vijest koju je otkrio Klix.ba obišla cijeli svijet. Za sve to je lider SNSD-a okrivio „federalne medije“.

„Ona je na sigurnom, organi vlasti Ukrajine nisu tražili ikonu. Izmislili ste priču, ambasador Ukrajine je rekao da je sve na bazi medijskih izvještaja i mediji su napravili aferu. Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću pozvati ljude koji su mi dali ikonu i javno ću im to vratiti, a oni nek dalje rješavaju“, rekao je Dodik.

Dodik je takođe juče kazao da će ikonu vratiti, ali ne Ukrajini već jednoj porodici koji su mu navodno dali ikonu da je pokloni Lavrovu.

„Nazvaću ljude koji su mi dali ovu ikonu, vratiću im je javno, i neka objasne druge stvari“, najavio je.

Treba napomenuti da je prije nekoliko dana Ambasada Ukrajine u BiH uputila molbu Ministarstvu spoljnih poslova BiH u kojoj traži da se u Sarajevu organizuju dva sastanka za ukrajinskog ambasadora koji pokriva Hrvatsku i BiH Vasilja Kiriliča u drugoj polovini januara – prvi s ministricom Biserom Turković, a drugi s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

Ukrajinska ambasada ranije je u više navrata zatražila da ikona bude vraćena u Ukrajinu.

„Ako je prvi korak već poduzet – ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora preduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu“, rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH Vasilj Kirilič.

Ukrajina tvrdi da pečat na poleđini ikone nedvosmileno dokazuje da se radi o ikonu koja je ukrajinska kulturna baština i koja je nestala iz te zemlje te pripada isključivo Ukrajini. Zbog toga je Lavrov odlučio putem Ambasade BiH u Moskvi vratiti ikonu u Sarajevo kako bi se putem Interpola rasvijetio slijeli slučaj.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.