Vukanović: Je li ukradena ikona poklonjena Lavrovu

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zatražio je od vladajaće većine u Republici Srpskoj, koju predvodi SNSD da se oglase u vezi sa informacijama kako je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio, kako je kazao, ukradenu ikonu iz Ukrajine.

Vukanović je zatražio da se, ako informacije budu tačne, sankcionišu odgovorni i uputi izvinjenje Lavrovu i Ruskoj Federaciji.

On je između ostalog tražio da se pruži odgovarajuća informacija u vezi toga da je Lavrovu poklonjena ukradena ikona stara 300 godina.

„To je nevjerovatan skandal. Ja ne mogu da vjerujem. To je posljedica svega ovog što radite godinama. Okružili ste se neznalicama, neobrazovanim poslušnicima i ako je takav skandal prošao i ako ste poklonili ukradenu stvar ruskom ministru, njega doveli u nezgodnu situaciju, vjerujte da zbog toga se svi trebate povući. Takve stvari su nedopuštene“, kazao je Vukanović.

On je upitao kako je moguće da se „ovakav gaf“ dogodio članu predsjedništva Bosne i Hercegovine kada, kako je naveo, oko sebe ima desetine saradnika, savjetnika, protokola i svega ostalog.

„Dakle, očekujem da danas vi iz vlasti izađete i kažete da li je tačno, a ako nije tačno da se procesuira. Ipak se radi o teškim optužbama onog ko je iznio tu informaciju“, naveo je Vukanović.

On dodaje da ako je to tačno, očekuje da neko iz vladajućih struktura odmah uputi javno izvinjenje Lavrovu i Rusiji i da odgovorni snose posljedice.

Podsjetimo da je Ukrajina zvaničnim putem zatražila od BiH da im saopšte detaljne informacije o porijeklu ikone koja je navodno iz Luganska u Ukrajini dospejla u BiH. Tu ikonu je predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom njegove posjete BiH.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.