Predsjednik Vučić: Srbija neće zatvarati granice za ljude iz Republike Srpske

Predsjednik Vučić je u svom odgovoru predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koji ga je obavijestio o političkim napadima na Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te je uputio jasne zahtjeve i molbe Republici Srbiji, saopšteno je nakon sastanka.

U saopštenju se navodi da je predsjednik Vučić saslušao je predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i zamolio ga da u danima i nedeljama koje su pred nama upotpuni svoje zahtjeve koje predsjednik Srbije smatra legitimnim, a odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj predsednik Vučić definisao je na sledeći način:

1. Predsjednik Vučić je zaključio da Republika Srbija smatra da odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine mogu i moraju da budu unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost.

2. Predsjednik Vučić je u svom odgovoru predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

3. Predsjednik Vučić je naglasio da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj – posljednji put u iznosu od 20 miliona evra (40 miliona konvertibilnih maraka), te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške našem narodu u Republici Srpskoj.

4. Republika Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahtijeva da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija Bosne i Hercegovine, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarali su i dogovorili konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac – Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske, kaže se u saopštenju.

(BN) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.