Korona kampanja: Nema virusa u borbi za glasove (FOTO)

Bez obzira na pogoršanu epidemiološku situaciju, stranke ne odustaju od predizborne kampanje.

Predizborna kampanja službeno je počela 16. oktobra. Neslužbeno, traje već mjesecima. Ono što je drugačije u odnosu na prethodne izborne cikluse, jeste to što se sada odvija u vrijeme pandemije virusa korona.

Kako se bliži zima, tako se i broj zaraženih novim virusom povećava. Struka konstantno upozorava na to da je neophodno pridržavati se preporuka, barem onih osnovnih – maska, fizička distanca i održavanje lične higijene. Spomenimo samo da je zbog pogoršane epidemiološke situacije u jednom dijelu države opet obavezno nošenje maske i na otvorenom. Ako masku ne nosite, platićete kaznu od najmanje 500 KM.

Istovremeno, službeni i neslužbeni predizborni skupovi često se odvijaju bez pridržavanja preporuka. Određeni mediji već su objavili fotografije s predizbornih skupova SDA u Gradačcu i Srebreniku, gdje je vidljivo da se krše preporuke i mjere nadležnih organa.

Leutar.net Korona kampanja: Nema virusa u borbi za glasove (FOTO)

Kandidat ove stranke za načelnika Opštine Lukavac je Irfan Halilagić. “U Turiji vesela kahva”, napisaće on (ili neko ko mu održava stranicu) na facebook-u, te objaviti fotografije na kojima se vidi da skoro niko ne nosi masku, niti drži fizičku distancu. Štaviše, simpatizerke SDA stigle su i zaigrati kolo!

Leutar.net Korona kampanja: Nema virusa u borbi za glasove (FOTO)

Naravno, nisu samo čelnici, aktivisti i simpatizeri SDA ti koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera. Već je objavljeno kako Demokratski narodni savez (DNS) izlazi iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i na nivou BiH. 

Ubrzo su portali objavili snimak na kojem se vidi lider ove stranke Nenad Nešić kako se zabavlja u društvu većeg broja ljudi. Kako su prenijeli mediji, snimak je nastao nakon što je zvanično objavljeno kako DNS napušta vladajuću koaliciju. 

Kandidati DNS-a na Lokalnim izborima nerijetko organizuju druženja sa aktivistima i članovima ove stranke. Jedno takvo je prije nekoliko dana organizovano u Ugljeviku. Opet bez pridržavanja preporuka nadležnih organa.

Leutar.net Korona kampanja: Nema virusa u borbi za glasove (FOTO)

Samo dan pred početak kampanje, u Istočnom Sarajevu je otvoren Trg Republike Srbije. Suprotno epidemiološkim mjerama, na otvorenju je bilo nekoliko stotina ljudi. Između ostalih, prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Leutar.net Korona kampanja: Nema virusa u borbi za glasove (FOTO)

Na epidemiološke mjere zaboravili su i u šamačkom SNSD-u. Kandidat za načelnika Vedran Đurđević je sa svojim stranačkim kolegama u kampanju krenuo sa mnogo promotivnog materijala, ali bez zaštitnih maski.

Leutar.net Korona kampanja: Nema virusa u borbi za glasove (FOTO)

Kao i skoro svaki put pred izbore, lider HDZ-a BiH Dragan Čović i njegovi saradnici obilaze ogranke ove stranke širom države. Često se na takvim okupljanjima zaborave maske, a Čović ne propušta priliku rukovati se sa simpatizerima i aktivistima. 

Leutar.net Korona kampanja: Nema virusa u borbi za glasove (FOTO)

Na preporuke epidemiologa ne mare mnogo ni u SDP-u. Lovački dom u Zavidovićima bilo je mjesto okupljanja stranačkih aktivista iz ovog mjesta.

Leutar.net Korona kampanja: Nema virusa u borbi za glasove (FOTO)

Ni skupovi drugih političkih organizacija nisu puno bolji. Okupljanje desetina, a nekada i stotina ljudi, te nepridržavanje mjera i preporuka nadležnih organa karakterišu dosadašnje službene i neslužbene predizborne skupove. Zapravo, veoma je mali broj onih političkih stranaka koje su odlučile dosljedno poštivati mjere i preporuke. 

Predizborne kampanje, ipak, ne mogu ispaštati.

Izvor: zurnal.info; Dino Cviko

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.