Stranke uveliko u zabranjenoj kampanji: Ucjene, manipulacije, kupovina glasova, zloupotrebe…

Posebno zabrinjava 10 zabilježenih slučajeva pritiska na birače i kupovine glasova.

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH, u Banjaluci je predstavila nalaze posmatranja u prve tri sedmice izvještavanja, od 7. do 27. septembra.

Stotinu dugoročnih posmatrača Koalicije „Pod lupom“ je zabilježilo 238 slučajeva izbornih nepravilnosti od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj opštini odnosno gradu u BiH.

– Prema Izbornom zakonu BiH, zabranjen je bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u vremenu od datuma raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje. Ovakav vid preuranjene kampanje predstavlja evidentno kršenje odredbi Izbornog zakona BiH – rekao je Srđan Ostojić, izborni analitičar Koalicije „Pod lupom“.

Kako je rečeno, sljedeća najučestalija izborna nepravilnost odnosi se na zloupotrebu javnih resursa i zloupotrebu funkcija, najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno je zabilježeno 54 slučaja ove nepravilnosti.

– Po broju zabilježenih slučajeva slijedi 19 slučajeva pristrasnog medijskog izvještavanja, 13 slučajeva pritiska na medije ili NVO-, te po 11 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte i raspirivanja etničke, vjerske ili rasne netrpeljivosti.

Posebno zabrinjava 10 zabilježenih slučajeva pritiska na birače i kupovine glasova.

Ostali slučajevi zabilježenih izbornih nepravilnosti odnose se na: neažurnost biračkog spiska u osam opština, pet slučajeva nezakonite trgovine biračkim mjestima u biračkim odborima, veće prijave ili odjave birača u dvije opštine, te 24 slučaja drugih vrsta nepravilnosti – kažu u Koaliciji.

Dugoročni posmatrači Koalicije, osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija, prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova. Zabrinjava podatak da čak 62 lokalne izborne komisije ne održavaju redovne sedmične sjednice.

– Prema izvještajima posmatrača, četiri lokalne izborne komisije nisu održale nijednu sjednicu u periodu posmatranja, a to su Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad, Pale (FBiH) i Stari grad Sarajevo – izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije „Pod lupom“.

Četiri lokalne izborne komisije još rade u nepotpunomm sastavu, a to su Goražde, Teslić, Kupres RS i Petrovac. U pet lokalnih izbornih komisija navode da nemaju adekvatne uslove za rad, a to su Bihać, Bosansko Grahovo, Istočno Novo Sarajevo, Sanski Most i Višegrad. Iako je to obaveza propisana od strane CIK, usvojen poslovnik o radu nema izborna komisija u Vitezu. Deset lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe zakona koji se odnose na ravnopravnost polova i to podjedanko, pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca.

(Srpskainfo)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.