Nerazumno radno vrijeme odvuklo nas je od porodice i ubijedilo da je markirano odijelo osnovna jedinica društva

Negdje usput, dok smo išli ka još jednom novom cilju, nesmotreno smo ispustili i pregazili činjenicu da je sreća moguća samo ukoliko se podijeli sa drugima.

U okeanu bliskih, ali površnih susreta, tematskih sastanaka koji se svode na tišinu i ljepotu koja zasjenjuje samo ako kupljena, zapostavili smo ideju o zajedništvu, jedinu pravu vrijednost ovog životnog sistema koji je blago rečeno odavno urušen.

Brzina koju nam današnji svjetski tempo nameće, ne dozvoljava nam da zastanemo na trenutak i zapitamo se gdje smo se u toj gužvi izgubili. Mislimo da nismo sami jer posmatramo i druge ljude kako svakodnevno trče ka istoj adresi, ali ne vidimo da trče bez duše i bez daha.

Kontradiktorni smo. Smatramo da je vrijeme novac, a da ga opet, sa druge strane, imamo dovoljno da bi se kasnije posvetili drugima. Najveći problem je što to kasnije skoro nikada ne dođe.

Nerealna očekivanja koja su postavljena pred nama, a koje smo lično blagosiljali, urušila su nam mogućnosti koje hrane dušu.

Nerazumno radno vrijeme odvuklo nas je od porodice i ubijedilo da je markirano odijelo osnovna jedinica društva. Šale iz djetinjstva zamijenili su skupi vicevi koje je sramotno čuti, a kamoli pričati. A svi ih pričamo. I svi se smijemo. Ne znajući da se smijemo sopstvenom životu koji je izgubio kolosijek.

Leutar.net Nerazumno radno vrijeme odvuklo nas je od porodice i ubijedilo da je markirano odijelo osnovna jedinica društva

Hodajući tako izgubljeni na traci zvanoj krug, jednog dana se zapitamo gdje smo zaturili one naše uspomene iz nezaboravne mladosti. Proradi u nama neka griža savjesti koja nas tereti jer nismo dovoljno brižni prema roditeljima koji su i više od te brižnosti zaslužili.

Začuđeni smo što su nam djeca, naša rođena djeca, stranci i što gajimo usamljenost za vrijeme najvećih praznika. I neočekivano osjetimo neki neobjašnjiv dug prema onom prosjaku koji svakodnevno vjerno čuva ulicu kojom prolazimo.

I dužni smo. Srdačno „Dobro jutro“ i iskren osmijeh. Jedno „hvala“, „molim“ i „prijatno“. Nedeljni ručak onima koji su nas odgajili.

I cvijet baki koja je do sada sjetno posmatrala kako drugi dobijaju bukete. Spontano vrijeme sa djecom, svojom i tuđom. A prave ciljeve ćemo već ostvariti u pravo vrijeme. Dok budemo gledali tuđe zadovoljne oči, postaće nam jasno da smo uspjeli.

Biljana Stojanović – Lola

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.