Tapši, tvituj, ulizuj se: Kako je Đurić postao ambasador

Diplomatski izvori potvrdili su informaciju koja se pojavila u medijima: Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju biće novi ambasador Srbije u Vašingtonu. Jedno od najvažnijih diplomatskih nameštenja tako je otišlo u ruke Vladinom službeniku koji se ponajviše isticao ulizištvom spram predsednika Vučića. Čestitke onome koji nađe neka druga njegova dostignuća u diplomatiji.

Meseci su bili potrebni da Srbija pronađe adekvatno kadrovsko rešenje za Đerđa Matkovića. Sada, kada se rešenje pojavljuje u liku direktora Kancelarije za KiM, javnosti će ostati nejasno kakvi su to kriterijumi bili u opticaju.

Nova.rs pronašla je neke kriterijume koji su, možda, bili odlučujući u ovom izboru.

Aco, Srbine!

Primera radi, direktor Vladine kancelarije istakao se glasnim skandiranjem i proslavom pobede na kosovskim izborima 2017. godine. “Aco Srbine” orilo se Mitrovicom, a Đurić je vodio skandiranje.

U pozadini, malo iza kadra, ostali su graodnačelnik Kosvske Mitrovice Rakić, ali i biznismen Milan Radojčić, koji će uskoro postati potpredsednik Srpske liste, i jedan od osumnjičenih (prema kosovskom tužilaštvu) za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića. 

Ekspresivno tapšanje

Dve godine kasnije, Đurić se istakao i vrlo strastvenim tapšanjem koje je zabeleženo dok je predsednik držao konferenciju posvećenu baš novim izborima na Kosovu.

Đurić se nije sakrio u pozadini, već je u prvom planu izražavao svoje oduševljenje.

Tom prilikom, ni on ni njegov šef nisu objasnili kako je izgledao izborni dan na Kosovu. Ubedljiva pobeda Srpske liste, po severnokorejskim standardima, bila je važnija.

Tvitom na Zaharovu

Meseci su prolazili, a Đurićev entuzijazam za odbranu lika i dela predsednika nije jenjavao. Iskoristio je priliku kada je Vučića “brutalno” napala portarolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je tvitovala “Niske strasti”, a Đurić je odgovorio povišenim strastima: “Sram vas bilo! Zamisli taj predsednik nijednu ružnu reč protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mestu. A zamisli taj predsednik je kod ruskog predsednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu.

Ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju.”, napisao je Đurić na Tviteru.

Biografija budućeg ambasadora

Kako se navodi u njegovoj biografiji, Marko Đurić je osnovnu i srednju školu završio u Beogradu, diplomirao je na Pravnom fakultetu BU. Godine 2000. priključio se pokretu Otpor.

Kao tinejdžer oprobao se u novinarstvu, uređujući i vodeći omladinski politički tok-šou na Radio Beogradu 202 tokom 2001. i 2002. godine.

Član je Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, a 2009. postao je koordinator pravnog tima i asistent zamenika predsednika stranke Aleksandra Vučića. Od 2010. član je Glavnog odbora SNS. Tokom 2011. godine pomogao je osnivanje i počeo koordinaciju rada stranačkog tima za spoljnu politiku i evropske integracije.

Posle izbora u maju 2012. postavljen je za savetnika predsednika Republike Srbije za spoljnu politiku, a krajem iste godine postao je član Predsedništva SNS. Maja 2014. godine Vlada Srbije postavila ga je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Govori engleski i hebrejski, a služi se francuskim jezikom.

Za potpredsednika Srpske napredne stranke izabran je na Skupštini SNS, održanoj 28. maja 2016.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.