Marko Đurić biće novi ambasador Srbije u VAŠINGTONU

Marko Đurić, dosadašnji šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, biće novi ambasador Srbije u Vašingtonu, saznaje ekskluzivno „Blic“.

Poslednjih dana mediji su spekulisali da bi Đurić mogao da bude ministar spoljnih poslova umesto Ivice Dačića, ali ta informacija nije tačna.

– Predsednik Srbije tražio je od Đurića da mu u narednom periodu pomogne svojim radom u Sjedinjenim Američkim Državama budući na novu etapu u odnosima Srbije i SAD. Važno mu je da u Vašingtonu ima nekoga na koga može da se osloni – kaže izvor „Blica“ iz vrha vlasti.

Ambasada u Vašingtonu ostala je upražnjena nakon što je mandat istekao prethodnom ambasadoru Đerđu Matkoviću.

– Reć je o ambasadi koja je u četiri ili pet najznačajnijih za našu zemlju. Pritom, odnosi Beograda i Vašingtona se intenziviraju nakon potpisivanja ekonomskog sporazuma u Beloj kući i ta pozicija zahtevaće pun angažman i čak mnogo više posla nego do sada – navodi naš izvor.

Đurić pored engleskog govori i hibru, po majci je Jevrejin, pa će mu biti lako da ostvari dobre kontakte sa jevrejskom zajednicom, AIPAC-om (Američko-izraelski komitet za javne poslove). Osim toga, u poslednje vreme ostvario je dobar kontakt sa predstavnicima američke administracije.

Prisustvo Marka Đurića u Vašingtonu tokom pregovora i potpisivanja ekonomskog sporazuma iznenadilo je samo one koji ne poznaju političke prilike. To je takođe bio znak poverenja koje je predsednik Vučić ukazao Đuriću, a neke je pogrešno navelo na zaključak da je dosadašnji šef Kancelarije za KiM otputovao pošto ga Vučić sprema da bude ministar spoljnih poslova umesto Dačića.

Očekuje se da u narednom periodu budu završene sve proceduralne stvari kako bi Đurić preuzeo dužnost.

– Očekuje se da u narednim danima Ministarstvo spoljnih poslova uputi predlog Vladi, a kad on bude usvojen, Ministarstvo će poslati agreman zemlji domaćinu. Očekuje se da se u naredna dva, tri meseca Đurić preseli u Vašongton – navodi naš dobro obavešteni sagovornik.

Marko Đurić je pre dve večeri naveo da je prošle nedelje u Vašingtonu bila ispisana diplomatska istorija Srbije.

– Svi treba da se setimo koja je bila polazna tačka – rekao je Đurić i dodao:

– Mesecima unazad je prištinska delegacija tvrdila da u Vašington ide po međusobno priznanje.

On je rekao da je Srbija dobila i ono na šta Priština nije htela da pristane, a to je ulazak u „mini-Šengen“.

Đurić je, govoreći o pohvalama koje Srbija dobija od Amerike, istakao da je zaista srećan zbog toga.

– Mi Srbi vapimo da sa te strane dođe malo drugačijih vetrova, malo poštovanja. Ljudima znači da budu uvaženi i sa te strane. U takvoj nedelji da dobijete pohvale sa vrha Amerike je izuzetno značajno, nešto na šta do sada nismo navikli. To je znak da sa sadašnjom ekipom u američkoj administraciji pokušavamo da odškrinemo vrata – naveo je Đurić.

Izvor: Blic

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.