Vlast u BiH kleči pred strancima i traži nove kredite

Posjetu specijalnog izaslanika američkog predsjednika za Zapadni Balkan Metjua Palmera domaći političari su iskoristili da traže finansijsku pomoć i nove kredite. To je ponižavajuće za sve građane BiH, smatraju analitičari.

Trebaju nam budžetska podrška i to za neradnih šest godina, kako bi održali socijalni mir i povoljni krediti za investicije, poručili su entitetski premijeri američkom diplomati.

Ekonomski analitičar Svetlana Cenić kaže da ne zna da li je taj zahtjev komičan ili tragičan.

Leutar.net Vlast u BiH kleči pred strancima i traži nove kredite

I za političkog analtičara Velizara Antića zahtjevi entitetskih premijera su dokaz da u predhodnom periodu nisu ništa uradili da poboljšaju ekonomski ambijent te da im je najbitnije da uzimaju nove kredite kako bi prebrodili period do izbora.

Američki diplomata nije se izjašnjavao o finansijskim željama domaćih političara, ali im je jasno poručio da za BiH nema ništa važnije od  borbe protiv korupcije te da nezakonito bogaćenje izabranih lidera treba zakonski kažnjavati.

Međutim, pitanje je da li su te riječi doprle do domaćih političara?

Koliko su BiH političari spremni na reforme, prije svega one u pravosuđu i na borbu protiv korupcije pokazuje činjenica da je, dan nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, sa dnevnog reda sjednice Savjeta minsira BiH skinuta Strategija za borbu protiv korupcije.

RTVBN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.