Zadužujemo se kod MMF-a za budžet, a ne za privredu

Posljedice pandemije koronavirusa nisu zaobišle ni privredu Bosne i Hercegovine. Za oporavak bit će potreban dodatni novac. Institucije BiH zadužiće se kako bi održale finansijsku stabilnost. Zaduženje neće ići za investicije, već budžetsku održivost, rekli su tokom sedmice predsjedavajući Savjeta ministara i entitetski premijeri.

„Podaci ubijaju i o tome se ne može govoriti“, poručio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Ubistveni podaci govore da ekonomske posljedice korona virusa pogađaju sve na planeti zemlji, bez obzira što u našoj državi lideri govore kako drže stvari pod kontrolom. Novo zaduženje od MMF-a koje se planira, ići će, logično, za budžetsku održivost jer, ono što obećavaju premijeri je…

„Da ćemo držati budžetsku ravnotežu pod svaku cijenu. Znači, to je jedno. Uz pomoć stranog novca, ne domaćeg, domaći ostavljamo za privredne subjekte“, kazao je premijer FBiH.

„Kako bi se, kao prvo, eliminisale posljedice Covida, ali i pokrenuli novi investicioni ciklusi. Takođe, očekujemo da se ubrzo završe razgovori sa EK vezan za makrofinansijsku pomoć koji je planiran za ovu godinu, s tim što ćemo tražiti da ova pomoć ne bude vezana samo za jednu godinu, već da bude planirana zanarednih 5-6 godina“, izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Ekonomisti poručuju da je plan za budžet napravljen u decembru, desila se pandemija i veliki pad prihoda. Nije napravljen rebalans po pitanju prihoda, već samo troškova. Zbog toga dolazi do novih zaduženja od međunarodnih ekonomskih institucija.

„Ja mislim da bi najveća pomoć građana BiH bila kada bi MMF odbio to da finansira, jer ono što ja mogu da kažem, ako imate situaciju da o troškovima niko ne vodi računa, a kada vam nedostaje novac, idete u zaduženje naših budućih generacija. Onda praktično radite protiv svojih građana“, istakao je Zoran Pavlović, ekonomista.

Međutim, procjene premijera su da smo dobro prošli u doba korona krize.

-Hvale se kako je BDP u BiH doživio manji pad nego u većini zemalja Evrope, takoreći smo poslije Srbije, drugi na evropskom tlu, kaže premijer FBiH Fadil Novalić.

„To je isto kao kada se poredite, npr. u obratnom smjeru. Njemačka ima rast 2-3 posto. To je Njemačka sa razvijenom privredom. Kada BiH ima rast 2-3 posto to je jad i čemer. Taj pad je mnogo veći jer dovoljno je pogledati uvoz-izvoz kako ide, pad na fiskalnim kasama i jasno vam je da je pad manji. To što se kod nas malo šminka statistika, pa se uzimaju samo oni podaci koji odgovaraju, pa smo mi onda bolji u regionu, evo ja vas ponovo vraćam na to. Otiđite molim vas u te vlade i recite ‘ej treba za kulturu, obrazovanje, istraživanje i razvoj’. Oni će vam reći, ne možemo to, znate korona je, para nema“, kazala je Svetlana Cenić, ekonomistica.

Suštinski, vlade u BiH ne znaju kakav će ekonomski scenario biti u BiH u narednom periodu. Jedina sigurnost je da će do novca doći, a šta će biti…

„Vidite, kada bi znali odgovor svi danas prisutni i puno pametniji od nas, vjerovatno, kandidovali bi se mnogi za Nobelovu nagradu“, rekao je Radovan Višković, premijer RS.

(BN/N1)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.