CIJELI RADNI VIJEK PROĐE I NA KRAJU – PENZIJA 400 KM Znate li koliko svakog mjeseca od plate dajete za penziono

Da li ste se nekada zapitali koliko od onoga što zaradite svakog mjeseca ide vama, a koliko državi kroz doprinose i poreze.

Riječ je o pozamašnim iznosima usmjerenim ka budžetima, jer su plate u oba entiteta i Brčko distriktu poprilično opterećene.

Slikovit prikaz dao je ekonomista Faruk Hadžić. Po njegovom izračunu, ako ste dobili neto platu od 600 KM, državi za doprinose i poreze ide 413 KM, od čega 211 KM u penziono.

Leutar.net CIJELI RADNI VIJEK PROĐE I NA KRAJU - PENZIJA 400 KM Znate li koliko svakog mjeseca od plate dajete za penziono

Kada se sve sabere, zaključio je Hadžić, na svakih 10 KM koje radnik zaradi, 5,4 KM uzme sebi država.

U Republici Srpskoj situacija je sljedeća – čak 11,5 odsto od ukupnog iznosa koji zaradi jedan radnik u RS, država uzme za penzioni fond. Drugim riječima, ukoliko zarađujete prosječnu platu u RS, koja prema posljednjim podacima iznosi 909 KM neto, čak 263 KM ćete dati za svoju buduću penziju.

Dalje, pesimističan je i podatak da ljudi koji čitav radni staž primaju prosječnu platu neće imati penziju veću od 500 KM i to pod uslovom da imaju 40 godina radnog staža.

Navedimo na kraju i iznos posljednjih isplaćenih junskih penzija u BiH.

U RS je prosječna isplaćena penzija za mjesec juni iznosila 393,43 KM, čineći tek 41,41 odsto prosječne plate.

Iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina je 403,71 KM dok je najviša plata isplaćena u ovom mjesecu u Republici Srpskoj iznosila 2.076,35 KM.

Najniža penzija u FBiH isplaćena za mjesec juni je znosila 371,77 KM, prosječna 420 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Tatjana Čalić – Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.