Naj(ne)sretnije države na svijetu: Znate li na kojem su mjestu Bosanci i Hercegovci

Rezultati nisu ohrabrujući posmatrajuću globalno, ali u BiH se mnogo toga promijenilo.

Renomirana agencija za istraživanje javnog mnijenja Gallup objavila je svoj izvještaj o „globalnim emocijama“ Gallup Global Emotions 2019.

Gallup je prošle godine u svojim anketama pitao stanovnike 142 zemlje jesu li imali jedno od pet negativnih iskustava na dan prije nego što su ispitani: stres, zabrinutost, tugu, ljutnju ili fizičku bol. Rezultati nisu ohrabrujući, jer se pokazalo da su ljutnja, tuga i zabrinutost, od kada se vrše mjerenja, na najvišem nivou.
 

Najsretnije države na svijetu

Najbolje je biti stanovnik Južne Amerike, posebno Paragvaja – ova zemlja ima čak 85 bodova po Galupovom indeksu pozitivnog iskustva i zauzima prvo mjesto, a slijede Panama, Gvatemala, Meksiko i El Salvador s 83 boda. Ovakvi rezultati su, kako se navodi u izvještaju, ponajviše posljedica kulturne tradicije među Latinoamerikancima da se „gledaju pozitivne stvari u životu“.
 

„Najtužnije“ države na svijetu

Nasuprot njima su sljedeće zemlje – Čad, s 54 boda prema Galupovom indeksu negativnog iskustva, a slijede Niger i Sierra Leone, te Irak i Iran.

Možete li pogoditi gdje se nalaze BiH i zemlje regiona na ovoj listi?

Ukupno gledajući BiH se nalazi oko sredine liste, a situacija u regionu je sljedeća.

Po pitanju ljutnje, građani BiH ne stoje loše. Poređenja radi, najviše se ljute Crnogorci 33 posto, najmanje Hrvati 10 posto, dok je u BiH, dan prije ispitivanja, bilo ljuto 22 posto ispitanika, isto koliko i u susjednoj Srbiji, dok je u Sloveniji takvo osjećanje imalo 16%, a u Makedoniji 25 posto ispitanika.

21% građana BiH je reklo da je tužno, što je nešto manje od prosjeka. Najtužniji u regionu su Hrvati, Crnogorci i Makedonci 22 %, dok je u Sloveniji  postotak tužnih samo 16%, u Srbiji 20%, na Kosovu samo 9%.

Po pitanju stresa, Hrvatska stoji najgore, dan ranije pod stresom je bilo 48% Hrvata, u Sloveniji je stres osjećalo 34% ispitanika, BiH 32 %, u Srbiji i Crnoj Gori 30%, Makedonije 29 %.

I zabrinutost je najveća u Hrvatskoj – 55% Hrvata bilo je zabrinuto dan ranije, u Crnoj Gori 51%, Srbiji 45%, a u BiH 39 %. 

Po pitanju bola, BiH stoji najlošije u regionu – 32% ispitanika je nešto boljelo proteklog dana, dok je najmanje ispitanika dan ranije bol osjetilo u Sloveniji, njih 25%.

Takođe smo i najneodmorniji. Tek nešto više od polovine ispitanika je bilo odmorno dan ranije, ali po pitanju smijeha stojimo odlično – 60% Bosanaca i Hercegovaca se dan ranije smijalo, a od zemalja bivše države, više su se smijali samo Slovenci, njih 70%. Poređenja radi, najnasmijaniji su Nigerijci – njih čak 91%.

I uživanje je na strani bh. građana. 63% isptanih je uživalo dan ranije, nešto više ih je uživalo samo u Crnoj Gori 64%.

83% Bosanaca I Hercegovaca reklo je da je bilo tretirano s poštovanjem dan ranije, bolja situcija je u svim ostalim zemljama regiona izuzev Hrvatske. Ovdje najbolje stoje Ekvadorci, Paragvajci, Urugvajci i Uzbekistanci – kod svih je 97% ispitanika odgovorilo potvrdno.

Nauka i učenje nam ipak nisu jača jača strana, kao ni Hrvatima ni Crnogorcima, pokazalo je istraživanje.

Sve u svemu, situacija u našoj zemlji je poprilično zadovoljavajuća, pogotovo kada uzmemo podatak da smo 2015. godine u istom ovom istraživanju bili među 10 „najtužnijih“ država. Pripalo nam je tada neslavno 6 mjesto.

T. Č. – Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.