BiH više nije među najlošijim zemljama u regionu – i pad je let!

Naprotiv, ide nam sve lošije, na začelju ne samo regiona, veći i Evrope. Potvrdila je to nanovija Doing Business lista Svjetske Banke dodjelivši od nam 90 mjesto, a iza nas se, od evropskih zemalja, nalazi samo San Marino, kome  je pripalo 92 mjesto.

Daleko isped nas su sve zemlje iz regiona Slovenija 37, Srbija 44, Crna Gora 50, Hrvatska 51, Albanija. Ispred nas je i Butan, Mongolija, Panama, Zambija, Kirgistan, Vijetnam….

Razlog ovako lošeg rejtinga leži u čenjenici da su izostale značajne reforme koje bi unaprijedile poslovno okruženje i našu konkurentnost.

To se najbolje vidi po ocjenama dodjeljenim u sljedećim kategorijama- po brzini otvaranja firme BiH je pd 190 mjesta zauzela 184. mjesto, što je dodatni pad  za jedno mjesto u odnosu na prošlogodišnji izvještaj;  173. mjesto po dobivanju građevinskih dozvola- pad od čak šest mjesta;  141. mjesto  BiH je pripalo po  plaćanju poreza -pad za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu;  i imamo i 183.088 manje stanovnika u odnosu na prethodni izvještaj.

Leutar.net BiH više nije među najlošijim zemljama u regionu - i pad je let!

BiH je najbolje pozicije zauzela u kategoriji vezanoj za rješavanje insolventnosti, gdje je na 37. mjestu i trgovanju preko granice gdje joj je pripalo 27 mjesto.

Ekonomista Faruk Hadžić je komentarišući najnoviji izvještaj na društvenim mrežama prokomentarisao da ne zna koja svjetska institucija treba objaviti alarmatnije podatke od ovih da bi naša vlast nešto uradila po pitanju zaustavljanja iseljavanja stanovništva.

“Onda se pitamo zbog čega nema stranih ulaganja, zašto strane firme ulažu u susjednu zemlju, a ne kod nas, zašto masovni naši mladi napuštaju državu, zbog čega plate ne rastu i zašto stagniramo. Očito naši „vizionari“ imaju drugačije vizije i poglede za razliku od ostatka stanovništva, koji su još uvijek ostali ovdje i nisu otišli”, zaključio je Hadžić.

Kompletan izvještaj možete pogledati OVDJE

BUKA / Tatjana Čalić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.