Vučić: Srbija neće u NATO, a koji će put izabrati BiH – njihova je stvar…

Leutar

Tajni agenti NKVD-a
Leutar

Latest posts by Leutar (see all)

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari drugih država i da su odluke Bosne i Harcegovine – odluke organa i političkih stranaka u toj zemlji.  Vučić je to rekao na pitanje novinara BN TV da li, posle dogovora Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o formiranju Saveta ministara BiH, ta država „lagano klizi ka NATO-u“.

Booking.com

Predsednik je istakao da može da govori samo o Srbiji, koja će, ističe, ostati vojno neutralna, i neće ići ni u NATO, niti u bilo koji drugi savez.

„Mislim da je to najbolji put, a koji će put izabrati BiH njihova je stvar. A šta mi, Srbi mislimo, to je već neko drugo pitanje“, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ostaje vojno neutralna i da zato i brine o svojoj bezbednosti i unapređuje svoju vojsku, jer želi da bude slobodna, da ne zavisi od bilo koga i da sama čuva svoje nebo, zemlju i reke.

„Dovoljno je bilo da pogledate paradu u Nišu, i onu u Kninu, da vidite kako je za pet – šest godina Srbija napredovala, dramatično“, primetio je Vučić.

Na isto pitanje, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je ranije obavljao dužnost ambasadora u BiH, rekao je da je to „interesantno pitanje“, ali da kao ambasador Rusije u Srbiji ne može da komentariše dešavanja u drugoj zemlji.

On je rekao da Rusija poštuje stav Srbije o vojnoj neutralnosti, za koji kaže da u najvećoj meri doprinosi stabilnosti, razvoju i saradnji u regionu.

Kako je primetio, ako je Srbija neutralna, ima dodatne mogućnosti da se usredsredi na ekonomiju i realizaciju projekata koji doprinose boljitku cele zemlje.

„To je važno. Razumem da ovo nije direktni odgovor na pitanje, ali ja želim da izrazim zahvalnost i potvrdim ono što je predsednik rekao – Srbija je pouzdan, stabilan partner i Rusija je stabilan, kredibilan partner. Mi smo najbolji partneri u svim sferama i naša zajednička istrajnost da damo doprinos stabilnosti na Balkanu“, rekao je Bocan-Harčenko.

(Tanjug/BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.