Nedim Sladić: Bosnu i Hercegovinu ponovo bi mogle pogoditi poplave

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, narednih dana nas očekuju padavine jačeg intenziteta.

Tako se u ponedjeljak, u Hercegovini prognozira akumulirana količina padavina od 20 do 50 litara po metru kvadratnom, a u Bosni 40 do 80 litara po metru kvadratnom.

Ovim povodom smo kontaktirali mladog bh. meteorologa Nedima Sladića, koji je potvrdio da bi BiH mogle pogoditi nove poplave.

„Bosnu i Hercegovinu ponovo bi mogle pogoditi poplave uslijed obilnih padavina koje se, prema svim meteorološkim prognozama, najavaljuju od nedjelje koja je pred nama. Pred nama je izgledno nemirni razdoblje. Jutros sam imao razgovor sa FUCZ-om te smo utvrdili da i njihovi materijali imaju trend nemirnog razdobolja pred nama. Važno je da se svi pripreme na vrijeme na takve moguće scenarije. I dalje je priličan trend zadržavanja obilnih padavina nad našim područjem, naročito na sjeveru Bosne usljed uticaja polja ciklone u Jadranu koje kasnije formiranjem visinskog centra odmiče nepovoljnijom trasom, sjevernom putanjom nad istočni Balkan te se u takvim okolnostima može javiti kvazistacioniranje sistema, odnosno sistem unutar bloka može imati svoje zadržavanje nad jednim mjestom duže vremena i ponašati se kao kolektor vlage koji u valovima nad određena područja svojim strujanjem šalje padavine“, kazao je Sladić u razgovoru za Bh-index portal, i dodao:

„Prognoze su nepovoljne jer prognozni modeli imaju prosječne izračune između 80 i 130 litara po metru kvadratnom, loklano i više u periodu od 12. do 15. maja, pri čemu se više padavina očekuje 13. i 14. maja. Potvrda za takav scenario stigla je i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Oni su dali veliko upozorenje Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zbog pojačanog intenziteta padavina u periodu od 12. do 15. maja. To je entitetsko tijelo koje nam daje okvirnu analizu da neprijatan i potencijalno opasan period dolazi na naše područje. Dakle, period od 12. do 15. maja djeluje kao potencijalno opasan uslijed velike količine padavina te je potrebno u tom periodu izdati adekvatna upozorenja u vidu narandžastog ili crvenog meteoalarma“, dodao je mladi meteorolog.

Sladić dodaje da je potrebno probuditi sve i poduzeti neophodne mjere za sprečavanje eventualne štete jer bi manji vodotoci mogli napraviti probleme.

„Iza 15. maja očekuje se postepeno poboljšavanje vremenskih prilika, mada će sve do 18. maja biti potencijala za slabije pljuskove. U drugoj polovini maja očekuje se intenzivniji rast temperatura zraka“, kazao je Sladić za kraj.

BH portal

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.