Parlamentarci nisu radili, a zaradili po 30 hiljada maraka za pola godine

Ne raditi, a dobro zaraditi. To je princip ponašanja državnih parlamentaraca koji su za pola godine u džepove stavili po 30 hiljada maraka, iako nisu uspjeli da usvoje nijedan zakon ili bilo koji drugi akt.

Predstvnički dom Parlamentarne skupštine BiH od 6. decembra prošle godine, kada je konstitusian, pa do danas nije održao nijednu sjednicu, ali to nije bio razlog da ne prime platu.

’’Visoke naknade za državne parlamentarce u suštini ne bi trebalo da predstavljaju problem zato što bi oni trebalo da obavljaju jedan veoma odgovoran posao. Donošenje zakona, zakona koji odlučuju o našim životima. Međutim, suštinski problem predstavlja to što oni ništa ne rade. S druge strane to su bezobrazno visoke plate kada dobar dio populacije jedva sastavlja kraj s krajem’’, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Parlamentarci iz Stranke demokratske akcije, HDZ-a BiH, HSS-a, HSP-a, SDP BiH, DF-a, SBB-a, PDA, SNSD-a, SDS-a, PDP-a, Srpskog Kluba, Naše stranke – Nezavisnog bloka i A SDA-a trebalo je da zastupaju interese naroda koji su ih birali. 

Međutim, oni su umjesto rada u javnom interesu iz džepova Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih uzimali plate. Pet hiljada maraka mjesečno. To pokazuje sav nesrazmjer života “običnog” čovjeka i parlamentaraca koje biraju. 

’’Moral i politika ne idu ruku pod ruku. Ako političari ne rade na adekvatan način tu su izbori da ih kazne. Međutim, građani ih na izbrima nagrade. Samo oni uživaju. Postali su partokratska elita i sami su sebi dovoljni. Stiče se utisak da ova zemlja postoji samo zbog političara’’, kaže Bubonjić.

Prosječna plata na početku ove godine u Republici Srpskoj je bila 887 KM, a u Federacija BiH 924 KM. 

Ispostavlja se da nigdje u Evropi političari ne zarađuju i do osam puta više od svojih građana osim u Bosni i Hercegovini. Mišljenje građana je da nema siromašnijeg naroda i bogatijih politiačara.

’’’Oni imaju tolike plate, a radnik ako zakasni na posao, odmah mu se skida od plate, zamislite daj apsurd’’, jedan je od komentara anketiranih građana.

Parlamentarna skupština BiH je već pola godine u potpunoj blokadi zbog odluke SNSD-a da bojktuje rad zakonodavne vlasti sve dok se ne otkoče procesi u Predsjedništvu BiH vezan za imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Određeni broj državnih predstavnika nije još ostvario pravo na platu u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da se trenutno nalaze na funkcijama u izvršnoj vlasti. Riječ je između ostalih o Denisu Zvizdićiu, Adilu Osmanovuiću, Editi Đapo, Draganu Mektiću i Mirku Šaroviću.

RTVBN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.