U LIBERTASOVOM BUSU – nemile scene među djecom

Jedna mama iz Facebook grupe Mame iz Dubrovnika ukazala je na vršnjačko n as i lj e koje se dogodio ovih dana u školskom autobusu Zona-Zagruda. Majka, čija su djeca bila ž r t v e, anonimno je opisala šta se dogodilo.

„Dijete se vraćalo iz škole u školskom autobusu, jučer poslije petog sata. To je moj sin koji ima deset godina i treći je razred osnovne škole. Kako su sjedišta bila popunjena, sjeo je na zadnje sjedište u autobusu da bi dječak koji ide u šest razred došao do njega i počeo mu odbrojavati da ustane. Dijete se nije ustalo jer je došao prije i bilo je praznog mjesta pored. Ovaj drugi ga je dograbio za jaknu i počeo vući po autobusu, uz to ga je u d a r a o i na kraju počeo gušiti na što su ostala djeca u autobusu počela vikati da ga pusti, a neki su i plakali. Moj mlađi sin je otišao do vozača da mu kaže da mu ovaj guši brata, a vozač je odgovorio da se nema pravo miješati jer će izgubiti posao i nastavio je voziti. Drugi sin je počeo vući dječaka da mu pusti brata na što je on počeo gušiti i njega. Ovaj stariji se oslobodio i uzeo telefon da ga slika, a n a s i l n i k ga je tada u d a r i o nogom i izbacio mu telefon zaprijetivši da izbriše fotografije s upozorenjem da će zažaliti što se rodio. To je sve bilo uz gomilu psovki i uvreda.

Djeca su došla istraum*tizirana i uplakana doma, cijeli dan im je trebalo da se smire. Obaviješten je ravnatelj škole, a i roditelji dječaka.

Ako se ne pokrene nešto u vezi sigurnosti djece u školskom autobusu spremna sam ja uzeti stvari u svoje ruke jer moja djeca nisu vreće za udaranje i gušenje. Ne želim čuti samo ispriku i nikome ništa! Danas je Dan ružičastih majica s porukom STOP VRŠNJAČKOM N A S I LJ U i ne želim da i jedno drugo dijete završi u crnoj kronici. Jučer su moja djeca, sutra ne daj Bože vaša“, napisala je ogorčena majka dvojice dječaka koji su bili ž r t v e nasilnog dječaka.

Kako Dubrovački dnevnik saznaje dječaci idu u OŠ Župa dubrovačka. Direktor škole Anton Jurkić potvrdio je kako je prijavljen s u k o b koji se dogodio u Libertasovom autobusu.

„Srećom nije bilo nikakvih fizičkih posljedica. Djeca su već bila na razgovoru u stručnoj službi, roditelji su pozvani i s njima će se obaviti zaseban razgovor. Dalje sve ide po proceduri u našim okvirima ovlasti, poput pedagoške mjere s ciljem da se takve stvari sankcioniraju i ubuduće spriječe,“ kazao je direktor Jurkić koji je poručio kako je želja škole da se što manje ovakvih inciden*ta događa.

„Teško je utjecati što se događa van školskog dvorišta. Mi u školi brinemo da u svakom momentu imamo dežurne učitelje, ali kad djeca izađu iz škole jedino edukacijom možemo prevenirati. Reagiramo na svaku dojavu i ne oglušujemo se na sukobe koji su bili van škole, van radnog vremena. U takvim slučajevima pozovemo roditelje i djecu na razgovor da bi spriječili teže incid*nte“, kazao je direktor OŠ Župa dubrovačka Anton Jurkić.

Inače, danas je Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog n a s i lj a koji se još naziva i Dan ružičastih majica ili Pink Shirt Day. Smisao pokreta je prevencije vršnjačkog n a s i lj a, a ideja je nastala u znak protesta zbog incid*nta koji se dogodio u jednoj školi 2007. godine u Kanadi.

Dubrovački Dvevnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.