Nuklearne sile na ivici sukoba. Pakistan srušio dva indijska vojna aviona

PAKISTAN je srušio dva indijska vojna aviona nad Kašmirom i uhvatio jednog od pilota, javlja BBC.

Nastavak je to eskalacije napetosti između ovih dviju nuklearnih sila, nakon što je Indija juče bombardovala pakistansku teritoriju u Kašmiru.

Portparol pakistanske vojske izjavio je da je jedan avion srušen na području koje kontroliše Pakistan, dok se drugi srušio na području pod kontrolom Indije.

Indija bombardovala Pakistan

Podsjetimo, Indija je juče objavila da je malo poslije ponoći izvela „preventivni avionski napad“ na pakistanskoj teritoriji i ubila „velik broj“ pripadnika islamističke grupe, a Islamabad upozorava na „povredu“ granice u spornom dijelu Kašmira.

Incident se dogodio u trenutku kada su odnosi između dvaju susjeda veoma napeti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira, u kojemu je 14. februara poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga i za koji je odgovornost preuzela pobunjena islamistička grupa Jaish-e-Mohammed (JeM) bazirana u Pakistanu.

Strahuje se od eskalacije sukoba između dvaju suparničkih susjednih zemalja koje posjeduju atomsko oružje i koje su već više puta ratovale, posljednji put zbog Kašmira.

Strah od nuklearnog r a t a

„U prvim satima nakon ponoći Indija je bombardovala najveći kamp Jaish-e-Mohammeda za uvježbavanje u Balakotu“, rekao je Vijay Gokhale, visoki dužnosnik indijske diplomatije, na press konferenciji.

„U ovoj operaciji uklonjen je velik broj terorista, instruktora, zapovjednika i džihadista Jaish-e-Mohammeda koji su se uvježbavali za bombaške napade“, dodao je Gokhale.

Indijske vlasti tvrde da JeM, jedna od najaktivnijih oružanih grupa koje djeluju protiv New Delhija u separatističkoj pobuni u Kašmiru, priprema nove bombaške napade u Indiji.

„S obzirom na neposrednu opasnost, preventivni napad je bio bezuslovno porteban“, istakao je Gokhale, dodajući da je kamp bio u šumi na vrhu brijega, dalje od civilnog stanovništva.

Pakistan je nešto ranije u utorak objavio da je uspješno odgovorio na kratak ulazak indijskih vazdušnih snaga iznad Kašmira.

Indija je „povrijedila kontrolnu liniju“ (koja je prihvaćena kao granica između dviju zemalja u Kašmiru), rekao je portparol pakistanske vojske general Asif Ghafoor na Twitteru. „Pakistansko vazduhoplovstvo se odmah mobilisalo. Indijski avioni su se vratili“, rekao je.

Prijeti sukob velikih razmjera

Indijski avioni su ušli „četiri do šest kilometara duboko u teritoriju Pakistana“, dodao je u drugoj objavi na Twitteru.

„Vidjevši primjeren i djelotvoran odgovor pakistanskog vazduhoplovstva brzo su ispustili teret koji je pao blizu Balakota i udaljili se. Nije bilo žrtava ni štete“, rekao je.

Pakistanski vojni analitičar Hasan Askari ocijenio je da je „inicijativa koju je Indija izvela kako bi zadovoljila svoju javnost opasna“.

„Ako se takve akcije nastave, mogu podstaći sukob velikih razmjera koji će gurnuti regiju u tešku krizu“, dodao je, odgovarajući na pitanje AFP-a.

Indija odavno optužuje Pakistan da tajno podržava upade islamističkih boraca i naoružanih pobunjenika u indijski Kašmir, što Islamabad negira.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je eskalaciju napetosti između dviju zemalja nazvao „veoma opasnom“.

SAD: Suzdržite se

Sjedinjene Države su juče pozvale Indiju i Pakistan na „suzdržanost“, podstičući Islamabad da djeluje protiv „terorističkih grupa“ na svojoj teritoriji.

„Pozivamo Indiju i Pakistan da budu suzdržani i po svaku cijenu spriječe eskalaciju“, rekao je u saopštenju američki državni sekretar Mike Pompeo dodajući da je razgovarao s indijskim i s pakistanskim ministrom vanjskih poslova.

Američki dužnosnik je ultakođe rekao da je Islamabadu dao do znanja da „mora hitno i jasno djelovati protiv terorističkih grupa na svojoj teritoriji“ te „smanjiti sadašnje napetosti tako što neće vojno djelovati“.

„Uz to sam pozvao dvoje ministara da im direktni dijalog bude prioritet i da ne posežu za novim vojnim aktivnostima“, rekao je Pompeo.

Preuzeto sa Index.hr

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.