PRELIJEPA, GRJEŠNA I “ŠUGAVA” PRINCEZA: Došla je kao zalog mira, a postala PRVA PROTJERANA VLADARKA SRBIJE

Evdokija Anđel bila je sinovica vizantijskog cara Isaka II Anđela i ćerka njegovog nasljednika, Aleksija III Anđela. Žena princa Stefana Nemanjića postala je kao dio dogovora njenog strica i velikog župana Stefana Nemanje i tako postala prva strana princeza na srpskom dvoru.

Ipak, neće dugo proći, a Evdokija će ponijeti i neke druge epitete. Zvaće je “grješna”, “neposlušna”, “šugava”, njen brak će imati sraman kraj, a vizantijska ljepotica postaće i prva princeza protjerana iz Srbije… i to sve za samo jednu deceniju.

Ljepota sa kojom se budila Vizantija

Mora da je za mladu i prelijepu princezu, onu za koju se pričalo da u svakoga jutra obasjava suncem Vizantiju, bila ogromna razlika kada je sa dvora države nazivane i “centrom svijeta” došla u egzotičnu, ali divlju i varvarsku Srbiju, zemlju koja se tek borila za svoju samostalnost i identitet.

Leutar.net PRELIJEPA, GRJEŠNA I “ŠUGAVA” PRINCEZA: Došla je kao zalog mira, a postala PRVA PROTJERANA VLADARKA SRBIJE
Loza Nemanjića

Dok je Nemanja vladao državom, Evdokija je bila skoro neprimjetna. Nije se miješala u politiku, mudro je stajala po strani i posvetila se podizanju i vaspitanju djece – sa Stefanom Nemanjićem imala ih je četvoro – Radoslava, Predislava, Vladislava i Komnenu.

Upravo je ona odigrala ključnu ulogu u vaspitanju djece, a posebno snažan uticaj imala je na najstarijeg sina Radoslava, koji je odrastao u čovjeka koji se osjećao više kao Grk nego kao Srbin.

Sve se promijenilo kada je Stefan Nemanja svog srednjeg sina i Evdokijinog muža riješio da imenuje za nasljednka. Princeza je time dobila titulu velike županke, a smatrala je da joj po pravu i porijeklu pripada i dio vlasti.

U narednim godinama brak Evdokije i Stefana Nemanjića postajao je sve klimaviji. Veliki župan bio je sklon nevjerstvima i imao je veliki broj “družbenica”. Evdokija mu je zamjerala da je zapostavlja i previše pije. Sa druge strane, u Stefanovim očima, Evdokija je previše privlačila mušku pažnju i ponašala se kako ne priliči supruzi srpskog vladara.

“Šugava” princeza

Neminovno – došlo je do kraha braka iako se istoričari ne slažu oko razloga. Neki tvrde da je Stefan Evdokiju uhvatio u nevjerstvu, pa naredio da joj se skinu haljine, i da se naga pješke protjera iz zemlje. Da u priči o Evdokijinom nevjerstvu ima dijelova istine svjedoči i zapis ohridskog arhiepiskopa Homatijan koji je zabilježio da je Stefan danima duboko patio zbog “sramote koju mu je Evdekija nanijela”.

Leutar.net PRELIJEPA, GRJEŠNA I “ŠUGAVA” PRINCEZA: Došla je kao zalog mira, a postala PRVA PROTJERANA VLADARKA SRBIJE
Stefan Provoenčani, Wikipedia

– Časna žena u domu muža svoga draža je od svakoga bisera i dragoga kamena – zapisao je kasnije prvi srpski kralj Stefan Nemanjić.

Drugi navode da je princeza oboljela od šuge, pa ju je srpski vladar otjerao da se i sam ne bi zarazio.

Oni racionalniji ipak će reći da je do razvoda došlo u sklopu okretanja Srbije ka Zapadu i pokušaja Stefana Nemanjića da na dvoru Latina pronađe novu ženu uz koju bi, od pape, dobio i kraljevsku krunu.

Kakogod, epilog je bio isti – Evdokija je postala prva vladarka Srbije koja je protjerana iz zemlje. Njen i Stefanov brak  Srbije, dug deset godina, poništila je crkva, i oboje su bili slobodni da potraže druge životne saputnike.

Djeca su, naravno, ostala na srpskom dvoru.

Žena “modernih shvatanja”

Nakon što se vratila u Vizantiju Evdokija nije dugo samovala. Prvo je postala ljubavnica Aleksija Duke Murzufla, koji je početkom 1204. proizveden u cara u vrijeme kada su se krstaši, zahvaljujući skretanju Četvrtog krstaškog pohoda, umiješali u unutrašnje sukobe u Vizantiji. Svježe razvedena princeza se i udala za svog ljubavnika, ali je on nedugo posle oslijepljen i to od strane Evdokijinog oca, prognanog cara Aleksija III.

Oslijepljenog Aleksija V su zatim zarobili krstaši koji su ga pogubili 1205. godine. Evdokija je bila očajna i bijesna, dok je otac na njene uvrede odgovarao da je bestidna i da treba da se stidi svojih raskalašnih ljubavi.

Evdokija se udala i treći put i to za Lava Zgura, vizantijskog velikaša koji je vladao Korintom, ali ni tu nije pronašla sreću. Zgur je 1208. izvršio samoubistvo nakon što su ga Latini opsjeli u korintskoj tvrđavi.

Nakon toliko nesrećnih ljubavi Evdokija je otišla u Malu Aziju svojoj sestri Ani i tako nestala sa istorijske scene. Zna se da je preminula oko 1211. godine.

Izvor: Dnevno.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.