GEOPOLITIČKA ANALIZA RUSIJE

Stefan Milivojević nam je poslao svoj autorski tekst i mi ga prenosimo u cjelosti u rubrici za mlade talente:

Posle samo dvadeset godina, veliki aziski medved – Rusija ponovo poprima obrise velike svetske imperije .

Umanjena moć i totalni kolaps privrede za vreme poshladonoratovske ere dovelo je Rusiju na rub egzistencije. Ona se u vreme raspada Varsavskog pakta 1991. godine suočavala sa subverizvnim raspadom zemalja koje su ga činile, a ujedno njena ekonomija je svedena na veoma niske čak šta više ponižavajuće grane.

NATO pakt koji je stvoren posle  blokade Berlina 1949. i zvaničnog izbijanja hladnog rata, stvoren je  da bi  se borio protiv prodora SSSR u zapadne delove Evrope i onemogućio širenje uticaja socijalizma na ostatak sveta. Raspadom Varšavskog pakta 1991. godine NATO je odneo je zadivljujuću pobedu i zasigurno postao najdominatnija vojna bezbedonosna organizacija na svetu. Usledile su godine sunovrata Ruske ekonomije i borba za opstanak na velikoj šahovskoj geopolitičkoj tabli sveta.

Sve se počelo menjati dolaskom Vladimira Putina na mesto predsednika Ruske Federacije. Vladimir Putin je, da se osvrnem kratko na njegovu biografiju, bio visoki diplomata još 1996. godine  u St. Petersburgu, a zatim 1998. godine postaje šef FSB, naslednice Ruske obaveštajne službe KGB. Boris Jelcin ga je na iznenađenje svih imenovao za premijera 1999. godine,a dužnost predsednika je preuzeo posle izbora 2000. godine.

Dolaskom Putina na vlast u Rusiji dolaze neki bolji dani  u svim sferama života Rusija beleži znatan ekonomski društveni i privredni rast, nagoveštavajući da bi oronuli i glomazni  sistem pun kriminogenih struktura  u samom vrhu države mogao  i mora  biti  srezan i zaustavljen. Uspostavljanjem kontrole nad oligarsima i ljudima koji su se bavili krupnim kriminalom i na taj način razarajući zemlju kiriminalnim privatizacijama zarad interesa Londona i Vašingtona, zauvek je amputiran i uspostavljen je red i disciplina u državi. Tajkuni su pohapšeni, imovina stečena kriminalitetom i štetnim privatizacijama je konfiskovana i vraćena državi, neki koji su se nagodili dobili su pomilovanje a većina je emigrirala u zapadne zemlje dobijajući politički azil.

U istoriji Rusije poznati su prvi i drugi Rusko-Cecenki rat, u kojem je Rusija uspela da izadje na kraj sa teroristickim separatistima koji su postavljali eksplozivne naprave sirom gradova Rusije i na taj nacin sagledavali borbu protiv velike i mocne Rusije koja je branila svoje terirtorijalne interese .Drugi Rusko -Cecenski rat poceo je kada je  Islamska medjunarodna brigada preuzela invaziju na Degestan.

Ono sto je ozivelo ruski izvoz i rusku privredu jeste proizvodnja i stavljanje u promet vatrenog oruzija, kojim je Rusija razbila sve predrasude o tome kakva je  vojna sila.

Prosle godine Rusija je presitgla lidera u zveckanju oruzijem Ameriku i na taj nacin jasno stavila do znanja da Rusija moze i hoce da parira velikoj svetskoj sili kakva je Amerika.

Rusija se oporavila prodavajuci savremeno  naoruzanje  zemljama u razvoju Indiji i Kini.

Prvi stabilan i promisljen potez Vladimira Putina na medjunarodnom planu jeste bio rat u Gruziji 2008 godine.Otcepljene oblasti Juzna Osetija i Abhazija koje  su se pripojile Rusiji uz jaku podrsku ruske vojske koja je u svega nekoliko dana porazila vojsku Gruzije.Ovakav mudar potez Putina dugo se prepricavao u geopolitickim krugovima Amerike.

Rusija je jos jendom izasla kao pobednik u unutrasnjem sukobu u Ukraini 2014 godine ,koji nije  dozvolila da se prelije u Rusiju.Oruzani sukobi u Ukraini te godine su prouzrkovovani zbacivanjem sa vlasti Viktora Janukovica i dolazak na vlast pro zapadnih aktivista na celu sa Petrom Porosenkom i Arsenijem Janecku.Sukob je nastao tada kada tadasnji predsednik Ukraine Viktor Janukovic nije hteo da potpise sporazum o pridruzivanju EU.Opoziciaj je izala na trg Majdan koji ce kroz nekoliko meseci biti popriste krvavih sukoba u Ukraini.

U haosu koji je nastao u tom trenutku oblast Donjeckog basena i Luganske oblasti se proglasila nezavisnom drzavom i proglasila Donjecku narodnu republiku.Usledile su godine ratnih dejstava u kome je Rusija kao vrlo bitan faktor stabilnosti za ovaj region na sve nacine podrzavala ekonomski i vojno-tehnoloski pobunjenike u Donjecku.

U ovome se ogleda spremnost Ruske obavestajne sluzbe koja nije dozvolila da pro rusko stanovnistvo podpadne pod teror Kijeva koji su u geopolitickoj borbi zauzele prozapadne sile na celu sa Amerikom i Velikom Brtanijom.

Posledica nemira u Ukraini dovela je do toga da oblast poluostrva Krim izadje na referendum i prisjedini se Rusiji.

Ovo se moze svrstati u vrhunske geopoliticke poteze Kremlja koji nije dopustio da geopoliticki centar Crnomorksog regiona pripadne zapadnim silama.Na taj nacin Rusija je zadrzala dominantnu ulogu u ovom regionu.

Pomaganjem snaga Basar el Asada u Siriji Rusija se svrstala u malobrojne zemlje koje su se suprostavile americkom imperijalizmu koji tezi da srusi arapske zemlje kroz ideju o takozvanom Arapskom proljecu cija je kulminacija ostavrena 2011 zemlje u zemljama severne Afrike a koaj je najveci epilog dobila u gradjanskom ratu u Siriji.U Siriji se u tom periodu formirala separatsisticka teroristicka organizacija Islamska Drzava koja je za vrlo kratko vreme zauzela zapadni ,centralni i istocni deo zemlje.Rusija je u ovaj sukob usla kao saveznik legitimno izabranog predsedniak Asada koji ne krije simpatije ka Putinu i Rusiji koja mu uveliko pomaze u ratnim dejstvima protiv terorista Islamske Drzave.

Partnerstvo i uzajamna saradanja Rusije i Kine sve vise razara imperijalisticke ambicije Amerike i Velike Britanije ka dominantnoj ulozi u svetu.Treba spomenuti da su Rusija i Kina uspostavili niz energetsko bezbedonosnih sporazuma i da njihovo poslovanje vise ne ukljucuje dolar kao osnovno globalno sredstvo placanja. Rusija je prema Kini izgradila naftovod i time zabola koplje razodora u geopoliticke krugove Amerike,samim tim sto primorava Kinu da bude zavisna o njenim energentima. Ruska nalazista nafte i gasa su najveca u svetu,i na taj nacin Rusija zeli i moze da pokori celu Evropu eksplatisuci im energente. Da da se doknem na kraju Ruske energetske bezbednosti.

Projekat Juzni tok koji je zamisljen od strane Ruskih strucnjaka za energetiku i geopolitickih stratega jeste projekat kojim bi Rusija zarobila juzni deo Evrope i primorala ga da kupuje naftu i gas od njih ,pri cemu bi Rusija ostvarivala veoma velike benefite koji bi joj posle omgucili da sa svezim i ne korputivnim kapitalom dodje na Evropsku berzu i konkurise za projekte..Nazalost taj projekat je propao,a sabptirala ga je Bugarska u dosluhu sa Amerikom i Velikom Britanijom ,Bugarska nije jedina drzava  preko cije teritorije bi trebao da prodje gasovod a da su zapadne sile nisu  ubacile svoje Trojanske konje da sabotiraju gasovod. Pomenuti  gasovod trebao je da se racva u dva kraka jedan da ide preko Grcke na Italiju a drugi preko Srbije na Madjarsku.

Zapadni stratezi i strucnajaci su shvatili da je nedopustivo da se Rusiji omoguci monopol nad gasom u Evropi,te su stoga ucenili Bugarskog predsedniak da nece proci na sledecim izborima za predsednika ako ne odbije sporazum o prolazu gasovoda kroz njegovu zemlju.Slicna je situacija i sa severnim tokom preko kojeg Rusija snadbeva zapadne zemlje Evrope kao i Nemacku.Strateski gledano ova dva gasovoda su po svemu sudeci precizno i i isplanirano napravljena da porobe Evropu i da zemlje EU postanu zavisne od energenata iz Rusije.Na taj nacin odvajajuci ih od Amerike i Velike Britanije koje vode globalnu trku ka svetskoj super sili.

Na osnovu svega zakljucujemo da je Rusija uprkos snaznim sabotazama i cestim sankcijama koje joj uvode EU i Amerika, uspela da odrzi privredni rast i da stremi iskljucivo ka napretku i bezbednosti svog naroda ,pritom ne prezajuci od toga da napadne bilo koga ko rusi njen kredibilitet i teritorijalni legimitetet.

                    Autor: Stefan Milivojević

2 KOmentara

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.