Pitali smo poslodavce da li bi ZAPOSLILI POLITIČARE, njihovi odgovori su ISKRENI

U svoju kompaniju ne bih zaposlila nijednog političara iz Bosne i Hercegovine. Poručila je ovo Snježana Koepruner, direktorka jedne privatne fabrike u Travniku, gostujući u jutarnjem programu jedne televizije u BiH.

Po njenom mišljenju, ne postoji političar sa istaknutim menadžerskim sposobnostima i sa vizijom o napretku zemlje i njenih građana.

Srpskainfo je pitala nekoliko poslodavaca u Republici Srpskoj da li bi u svoju firmu zaposlili nekog političara, a njihova razmišljanja su slična preduzetnici iz Travnika.

Saša Trivić, vlasnik firme „Krajina klas“ iz Banjaluke, kaže da „pravom političaru“ ne bi dao da mu vodi firmu.

– Ali, ima onih koji rade stručne poslove za političare, koji nisu vidljivi u javnosti i koji su ranije radili u privredi. Njih bi zaposlio jer znam da znaju da rade – poručuje Trivić.

Naredbodavci

Kaže da su političari koji se dugo bave politikom vremenom razvili sposobnosti koje nisu adekvatne u biznisu.– Mi smo, recimo, naučili kako da se nosimo s problemima i da ih rješavamo. S druge strane, političari to rade tako što naređuju – ilustruje Trivić.

Njegov kolega Dragutin Škrebić, direktor kompanije „Škrebić company“ iz Teslića i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da bi nerado zaposlio nekog političara u svojoj firmi.

– Ne bih generalizovao i rekao da nijedan političar ne zna da radi. Međutim, drugačiji su poslovi i načini vođenja privatnog i državnog posla. Ipak, aktuelne političare bih nerado zaposlio, sve je to suvoparno i žive u nekom drugom svijetu, izvan stvarnosti – navodi Škrebić, koji je i poslanik SP u Narodnoj skupštini RS.

Znaju kako da troše

Njegovo mišljenje je da u javnom sektoru, odnosno među budžetskim korisnicima, ima ljudi koji dobro rade i zarade platu, ali da ima puno onih koji su dobili posao po partijskoj liniji i dobijaju platu koju ne zarade.

– Evo, sada se povela priča o povećanju plata budžetlijama. Ja pitam iz kojih izvora. Nije dobro sada to raditi, a mislim da je rješenje da se napravi preraspodjela unutar budžeta. Ako povećamo javnu potrošnju, gotovo je, možemo se pozdraviti – poručuje Škrebić.

Radovan Pazurević, direktor fabrike „Sanino“ Derventa, kaže da menadžerske sposobnosti u privatnom biznisu prepoznaje u nekadašnjem ministru energetike RS Slobodanu Puhalcu, kojeg bi i zaposlio u svojoj firmi.

– Iskreno, onaj ko nije potpisao nijedan finansijski izvještaj, virman, nije proveo dane u proizvodnji, organizovao rad i slično, taj ne razumije šta je proizvodnja – poručuje Pazurević.

Kaže da političari uglavnom znaju „kako treba trošiti pare, ali ne i kako ih stvoriti“.

Srpskainfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.