Novi namet u RS stupio na snagu

Vozači u Republici Srpskoj od 1. janura prilikom registracije svih motornih vozila plaćaju još jedan namet – naknadu za zagađivanje životne sredine.  

Iznos naknade zavisi od starosti motora i kubikaže. Kako saznajemo, za novije automobile naknada iznosi oko 3 marke, a za starija oko 10 maraka. Cilj je da vlasnici automobila koji više zagađuju životnu sredinu plaćaju veću naknadu, a manju oni koji imaju i manje “zagađivače”.

Naknada se plaća na osnovu odluke koju je donijela Vlada RS krajem prošle godine, a na osnovu Zakona o zaštiti vazduha.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS, u koji se slijeva novac od ovih naknada, rekao je za Srpskainfo ranije da je sada urađena harmonizacija propisa na teritoriji BiH, budući da se u Federaciji BiH ova naknada plaća od 2013. godine. Osim toga, navodi on, riječ je o međunarodnoj direktivi u oblasti zaštiti životne sredine koju Republika Srpska treba da sprovede.

Po gruboj računici Fonda, godišnji iznos od naknada sa kojim će Fond za zaštitu životne sredine da raspolaže biće između dva i tri miliona maraka, koje će vozači da uplate na ime ove naknade prilikom registracije vozila.

Todorović tvrdi da će se novac trošiti namjenski. 

– Sve pare od te naknade biće iskorištene za projekte smanjenja zagađivanja životne sredine i za projekte energtske efikasnosti. To postoji u cijeloj Evropi i okruženju – ističe Todorović.

Navodi da će na taj način i Fond imati veće šanse da dobije značajnija sredstva prilikom apliciranja kod međunarodnih fondova.

U Republici Srpskoj je registrovano oko 366.000 motornih vozila.

Iz Vlade RS uvjeravaju da će, obezbjeđivanjem dodatnih sredstava za finansiranje zaštite životne sredine, biti osigurano unapređenje mjera zaštite životne sredine, veći stepen zaštite i poboljšanja kvaliteta vazduha.

Međutim, Vlada RS zakonom nije obuhvatila industrijske kapacitete, odnosno velike zagađivače.

Srpskainfo


Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.