Gacko – grad u kome uspijevaju rupe, izgovori i funkcioneri

Potreban je naročit talenat da se u malom gradu, pored budžeta koji premašuje 10 miliona, ne reši ni jedan infrastrukturni problem. Ipak, funkcioneri i odbornici, iz formalnih razloga, u ovoj godini mogu da očekuju povećanje svojih apanaža.

Sneg i zima su bili uviđavni ove godine prema Gacku, što se ne bi moglo reći za one koji odlučuju o njegovom izgledu. Rupe koje zjape na glavnim saobraćajnicama i mesecima se ne saniraju, škiljava rasveta, započete, a nezavršene građevine sa one strane estetskog, ruševine koje prete prolaznicima, kanalizacija koja se razliva, sve su to prizori koje možete da vidite u užem jezgru grada. I tako godinama.

Građani skoro da su navikli da se spotiču preko trotoara sa raspuklim asfaltom, okrzanih ivičnjaka i udarnih rupa od kojih točkovi otpadaju. Stevan Bjelogrlić kaže da je u proteklih deset dana dva puta morao kod vulkanizera, da zakrpi gumu na automobilu koja je stradala baš zbog udarnih rupa u samom centru.

Lokalne vlasti, pak, za stanje na saobraćajnicama delom odgovornost prebacuju na JP Putevi RS koji su zaduženi za održavanje magistralnih pravaca. A kada je u pitanju izuzetno loše stanje u kome se nalaze gradske ulice, traže strpljenje jer će uskoro biti bolje kada se završi sa markiranjem svih rupa i planom za njihovo saniranje.

Ipak, i pored tužne slike koju ostavlja grad poveren im na staranje, funkcioneri i odbornici će biti nagrađeni povećanjem plate, odnosno odborničkog dodatka. Ova tačka će se naći na dnevnom redu na narednoj skupštinskoj sesiji krajem februara.

Kako smo saznali, razlog je formalne prirode – prosečna plata zaposlenih u opštinskoj administraciji je sa 670 skočila na 829 maraka. Na to je uticala okolnost da u 2017. nije bilo angažovanih pripravnika. Tako će odbornički dodatak, koji iznosi do 50% prosečne plate biti veći za 50 KM, odnosno umesto 360 odbornici će dobijati naknadu od 407 maraka.

Povećanje mogu da očekuju i sva tri opštinska funkcionera – načelnik, njegov zamenik i predsednik skupštine. Plata svakog od njih, ako se usvoji predlog skupštinskog tela, biće veća za preko 500 maraka. Iz kase opštine će za ove namene morati da se obezbedi preko 30 hiljada maraka dodatnih sredstava.

Potreban je talenat da se u malom gradu, pored budžeta koji premašuje 10 miliona, ne reši ni jedan infrastrukturni problem. Ako tako posmatramo stvari, nagrada u vidu povećanja primanja i naknada je potpuno opravdana i logična.

Izvor: Direkt

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.