Škrti su, bože sačuvaj

Biće da se samo kod nas dešava da građevinske firme rade punom parom, a da nemaju dovoljno ni inženjera, ni kvalifikovanih zanatlija.

A ko im gradi puteve i zgrade, bog sami zna…

Valjda priučeni zidari, moleri i tesari koji, da bi zaradili za današnji ručak, ne postavljaju pitanje kolika će im biti dnevnica. Ili im posao predviđen za tri inženjera obavlja jedan, koji nije imao tu sreću da se uhljebi negdje u inostranstvu, i to za manje posla, a više para.E, naši poslodavci guraju ovu jednostavnu i jeftinu praksu sve dok im inspektori ne skoče za vrat. Tako je lani preduzećama iz oblasti građevinarstva izdato 27 zabrana obavljanja djelatnosti, prije svega zbog nedostatka potrebnog broja kvalifikovanih radnika.

Kad su vidjeli da nemaju kud, ekspresno su zaposlili ukupno 65  diplomiranih inženjera raznih struka i kvalifikovanih radnika. Jasno je da su se na ovaj korak odlučili teška srca, jer će, za pomenuti kadar, morati da odriješe učkur na kesi, više nego kad iz nje plaćaju ljude koji nisu školovani za izvođenje građevinskih radova.

Takođe, nije ista stvar plaćati tri umjesto jednog inženjera, koji, da bi sačuvao posao, mora da radi od jutra do sutra.

Ipak, čini se da je i ova praksa na samom izmaku, i to zbog sve masovnijeg odlaska naših ljudi u bijeli svijet. Na pragu je dan kada će poslodavci biti spremni zlatom da plate dobrog radnika, ali ih ovdje ni svijećom neće moći naći.

Izvor: Srpskainfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.