Najgore kletve kod Srba: Naježićete se od njihovog dejstva, a najgora je…

Kletva kao samostalan iskaz  izriče se sa verom u magijsku moć reči da Boga, demona, sudbinu ili prirodne sile pokrene na nanošenje zla.Kletva kao jednostavan iskaz upućen je prizivanju zla u jednom životnom segmentu (zdravlje, plodnost, bogatstvo). A ovo su neke najgore kletve:

Narod veruje da je kumova kletva posebno teška – jer on predstavlja moćnog posrednika između živih i mrtvih. Najgore kletve su one koje “baci” roditelj, a u narodnoj poeziji kao “opsane” kletve pominju se i one koje baca devojka, ili sestra.

Da bi se ostvarila, kletva mora da bude nabijena emocijama i da ima jaku energiju. Bačena kletva može da traje punih šest generacija i tek sedmo koleno neće osećati posledice “otrovnih” reči-

A ovo su neke  najgore kletve u našem narodu:

Dabogda ti…mozda jedna od najgorih kletvi od koje ti se ledi krv u žilama, a poreklo vodi od: Dabog je bio hromi starac sa štapom, koji je često silazio na zemlju, među ljude i rešavao njihove probleme.

To nije obična kletva koja počinje sa “Dao ti Bog…”, iako većina tako misli, već je spominjanje Daboga ili Dažboga, nekada vrhovnog slovenskog božanstva, koje je nakon pojave hrišćanstva degradirano u đavola. Dabog je postao onaj čije se ime ne sme izgovoriti, kojeg se ljudi plaše kao demona, a svoje velike moći crpi iz duboko potisnutog kolektivnog sećanja.

Nekada, on je važio za boga sunčeve toplote i kiše, bez kojih nema života. Vladao je i podzemnim svetom, a bio je i rodonačelnik Slovena, odnosno ljudi. Dolaskom hrišćanstva, Srbi su morali da prihvate novog Boga, a moćni Dabog nije mogao biti zaboravljen.

Kada su Srbi primili hrišćanstvo, Dabogov kult je zamenjen kultom svetog Save. Sveti Sava sada je glavni akter legendi, on kao mudrac obilazi narod i rešava probleme seljaka.

Smelu tezu da je Dabog bio vrhovni bog Srba, zbog čega je morao da bude degradiran u đavola, kao i bog podzemnog sveta, izneo je u prvoj polovini 20. veka Veselin Čajkanović. Iz obilja narodnih predanja izveo je da se ime Dabog gotovo uvek koristi za neko zlo biće, samog đavola, pa čak i kralja đavola.

Najstrašnija kletva naših predaka je bila zaklinjanje majčinim mlekom (kada majka otkrije svoje grudi i zakune decu da je poslušaju u nečemu, to je po pravilu rađeno jednom u životu, a u srećnim porodicama nikad), o koju se ne sme ogrešiti.

Najstarija srpska kletva – kletva cara Lazara. Kletva cara Lazara spada među najstarije srpske kletve. Mnogi veruju da još uvek nismo “sknuli” prokletstvo koje nam je bačeno pre skoro sedam vekova. Petković smatra da su se mnogi događaji u istoriji srpskog naroda dogodili upravo na Vidovdan zahvaljujući rečima izrečenim 27.06. 1389.

“Ko je Srbin i srpskoga roda i od srpske krvi i kolena, a ne doš’o na boj na Kosovo ne imao od roda poroda, ni muškoga ni devojačkoga! Od ruke mu ništa ne rodilo rujno vino, ni pšenica bela, Rđom kapo dok mu je kolena!
Brojni su oni koji veruju da je kletva izgovorena uoči Vidovdana obeležila kretanje i sudbinu srpskog naroda. Kao primer često se navodi da je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Fredinanda upravo na ovaj dan, a kao primer iz moderne istorije navodi se izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

Izvor: Opanak

1 Komentar

  1. „DABOGDA TE MAJKA U CEVAPU PREPOZNALA „-JE POZNATA SRPSKA KLETVA NASTAL NAKON DOLASKA TURAKA U SRBIJU I UVODJENJE CEVAPA U NACIONALNU KUHINJU. MNOGO GODINA KASNIJE JE BUREK AUZEO VAZNO MIJESTO ALI SLICNA KLETVA NIKADA NIJE ZAZIVLJELA .
    “ DABOGDA IMO , PA NEMO“ JE ISTO TAKO VAZNA KLETVA A NASTALA JE KADA JE MILOS OBILIC DOBIO NA LUTRIJI IGROMNE PARE ALI SE USPOSTAVILO DA JE LISTIC BIO FALCIFIKOVAN. IZ POGRESNINH IZVORA JE DOJAVLJENO DA JE MURAT SMISLIO TU PODVALU , U SMISLU VATIKANSKOMUDZAHEDINSKE ZAVERE PROTIV SRBA. MILOS NIJE MOGAO OD BRUKE I SMEHA DA SEPOJAVI NI U JEDNOM KAVICU , SVI SU SE GROHOTOM SMEJALI I ONDA SEODLUCIO , ONAKO U AFEKTU DA URADI TO STO JE URADIO …SVE OSTALO JE LEGENDA U REZIJI SRPSEK PRAVOSLAVNE CRKVE …A SAMO PRAVA RAJA JE ZNALA U CEMU JE TRIK…

    IMA TIH KLETVI DOSTA , MOGLO BI OVAKO DO SUTRA …

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.