Slijede i akcize na struju?

Tek sto je poskupila struja za privredu i domaćinstva, priča se o novom poskupljenju struje.

Bosna i Hercegovina bi uskoro u parlamentarnu proceduru trebalo da uputi amandmane na Zakon o akcizama kojim bi bile uvedene akcize na struju, što je jedna od predstojećih evropskih obaveza na putu ka Evropskoj uniji. 

Zakon o akcizama ide u parlmentarnu proceduru, čim bude formiran Savjet ministara. Hoćemo li i koliko više plaćati za struju, biće izvjesnije polovinom godine, kada nacrt novog zakona ugleda svjetlo dana. 

U Upravnom odboru Uprave za indikretno oporezivanje BiH kažu da trenutno ne postoji nijedan prijedlog za izmjenu propisa koji definišu akcize. Iskustva iz susjedstva pokazuju, akcize na struju neminovno nose lančana poskupljenja.

Nakon akciza na gorivo i udara na džepove građana, sama mogućnost da se akcize uvedu i na struju, dodatno je naelektrisala političku scenu i javnost. Ne možemo pratiti EU i pozivati se na evropske standarde je tragikomično, kažu ekonomisti.

Akcize na struju u Hrvatskoj su stupile na snagu danom ulaska u EU. Dvije godine kasnije, uvela ih je i susjedna Srbija.

Šta građani misle o poskupljenju pogledajte u sljedećem videu.

( BN TV) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.