50 godina karijere: Bio je Kralj narodne muzike

Šaban Šaulić je bio jedan od najpoznatijih pjevača narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije.

Pesma „Dođi da ostarimo zajedno“ prodata je samo do 78. godine u 400.000 primeraka, a do sada?

„Vrti se negde oko 500.000 ploča, a kaseta je oko 200.000 – 300.000, LP ploča je otišla u jedno 300.000. To je apsolutni rekord u istoriji jugoslovenske disko produkcije.“

Imam utisak da biste želeli da se oprobate i kao zabavnjak.

„Moja pesma „Dva goluba bela“ bila je vrlo blizu zabavnoj muzici. Moja bivša kuća PGP je žarko želela da ja odem na Opatijski festival. Međutim, ja sam odbio. Ne želim da svaštarim.“

Pronašao sam podatak da vi, kao Vuk Karadžić, idete po narodu i skupljate stare pesme, spasavate ih od zaborava.

„Pa, ne idem baš po selima kao Vuk. U Šapcu, na Kamičku, ima jedna pevačka legenda. Zove se Memiš Gordić. Pevao je i svirao sa Cicvarićem. Zna stotine, možda i hiljade pesama. Taj divni čovek bio je moj prvi učitelj. Držao mi je lekcije o dinamici, o pravilnom disanju, o svemu. Priznajem da sam ga na početku karijere imitirao.“
(Izvor: Yugopapir)

Šaban Šaulić je bio muzičar i producent. Tokom svoje dugogodišnje karijere publika i mediji su ga prozvali „kraljem narodne muzike“. 

Prvi album Šabana Šaulića je izašao 1969. godine, kada je pevač imao osamnaest godina. Godine 1985. Rade Vučković je napisao pesmu „Gordana“ koju je Šaban posvetio svojoj supruzi. 

Pesme „Dođi da ostarimo zajedno“ i „Dva galeba bela“ smatraju se jednim od najboljih ikad otpevanih novokomponovnih narodnih pesama. 

Osim njih pesama, veliki hitovi Šabana Šaulica su i „Uvenuće narcis beli“, „Sine“, „Danima te čekam“, „Snežana“, „Odlaziš, odlaziš“, „Pozn’o bih te međ’ hiljadu žena“ i druge. 

Poznati pevač se pojavio i u filmu „Sok od šljiva“ 1981. godine. 

Tokom karijere je održao veliki broj koncerte i nastupa u zemlji, regionu i inostranstvu. Velikim Koncertom u Beogradskoj areni, održanim 6. oktobra 2018. Godine, obeležio je predeset godina karijere. 

Šaban Šaulić je rođen 6. septembra 1951. godine u Šapcu. Živeo je i radio u Beogradu. Imao je troje dece.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.