Zavirite u podrum jednog od najmlađih hercegovačkih vinara (VIDEO)

Na dan koji se smatra zaštitnikom vinograda i vinogradara odlučili smo da vam predstavimo zaboravljene sorte vinove loze kadarun, surac, plavka i radovača, koje uzgaja jedan od najmlađih hercegovačkih vinara Aleksandar Berak.

U staroj trebinjskoj porodici, koja na ovim prostorima datira još od 17. vijeka, vinogradarstvo je način života. Tradicija proizvodnje vina prenosila se sa koljena na koljeno.

„Tradicija uzgajanja vinove loze i pravljenja vina kod nas traje vijekovima. U početku je to bilo za vlastite potrebe. Kasnije je proizvodnja proširena i u komercijalne svrhe“, kaže Aleksandar za SeeSrpsku.

U podrumima vinarije Berak može se degustirati pet vrsta vina, tri crvene Merlot, Vranac i Rujno, te dvije bijele Šardone i Žilavka.

„Kadarun, surav i plavka su autohtone sorte, idealne za proizvodnju vina jer mu daju svježinu, mekoću i umjerenost ali su vrlo osjetljive. Traže posvećenost i dosta  truda. Mi smo jedini koji smo te sorte uspjeli sačuvati na ovim prostorima“, priča nam mladi vinar koji redovno osvoja zlatne nagrade na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu.

Vino iz drvenih bačvi uz domaći sir i pršut degustiraju brojni posjetioci Berak podruma. Od 1. maja do 1. novembra ovdje dolaze organizovane ture posjetilaca iz Crne Gore i Dubrovnika, među njima su i tursti iz cijelog svijeta.

Berak nam kaže da iz njihove vinarije malo ko odlazi ravnodušan i bez osmjeha, a u video prilogu možete zaviriti u podrum jednog od najmlađih hercegovačkih vinara.

VIDEO prilog pogledajte OVDJE

Izvor

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.