Licemjerje – da li se prepoznajete?

Licemjer je osoba koja se prikazuje kao dobra i ispravna (a nije takva). To je osoba koja prikriva “svoje pravo lice” iza moralnih i ispravnih stavova. Sinonimi su hipokrit, himbenik, podlac.

Licemjerje predstavlja lažno prikazivanje svojih vrlina ili prikazivanje sebe kao da posjedujemo vrline koje, u stvari, uopšte nemamo.

U današnje vrijeme, kada su etički i moralni principi u velikoj krizi, kada se do njih malo ili nikako “ne drži”, prevladava sveopšte licemjerje. Svi se prikazuju da su bolji, vrjedniji, moralniji, da su naj-naj, jer izgleda da je to sada IN!

Svakog trenutka možete razgovarati sa nekom osobom koja će vam se prikazivati ovakva ili onakva ili pak kod vas “pronalaziti” ili hvaliti određene vrline, a da onog trena kada se okrene u nekom drugom pravcu sasvim “okrene” ploču i  nekome drugome vas ocrnjuje da bi sebe prikazala kao bolju i vrjedniju osobu. Gotovo da nema društvene djelatnosti ili “staleža” u kojem licemjerje ne zauzima vrlo visoko mjesto. Čini mi se da je licemjerje “zarazilo” svaku poru našeg društva i da većina uopšte ne bi mogla funkcionisati bez  licemjernog ponašanja, jer im ono donosi puno više “blagodati” i društvena priznanja nego moralno, etičko, uljudno ponašanje.

Što se dogodilo u našem društvu da smo se toliko uljuljali i dozvolili da nas “preplave” ovakve negativne pojave ne znam, ali vidim da umjesto poboljšanja i jenjavanja takvog ponašanja dolazi upravo suprotno, da ono buja poput Ambrozije, nezaustavljivo.

Preispitajte se i ako nađete imalo licemjerja u svojim ponašanjima nastojte se mijenjati na bolje.

Budimo bolji ljudi.

Licemjer poštuje samo one koji imaju moć, dok se iskren čovek prema svakome odnosi sa poštovanjem.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.