Povlači se Plazma keks: Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu

Sadržaj akrilamida u hrani prati se još od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani u mnogim artiklima. Od 1994. godine stavljen je na popis potencijalno kancerogenih i za zdravlje opasnih materija Međunarodnog centra za istraživanje kancera.

U Sloveniji je krajem 2018. godine povučen iz prodaje Plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je za javnost Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije.

Leutar.net Povlači se Plazma keks: Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu
Plazma keks

Upozoreni su svi potrošači da vrate kupljenu robu jer je potencijalno štetna za zdravlje, posebno za manju djecu koja su ujedno i najčešći konzumenti ovog proizvoda. U redovnoj kontroli pronađeno je prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine, odnosno iznad gornje dozvoljene gornje granice, javlja slobodnaevropa.org. Ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo da ima informaciju o potezu slovenačkih nadležnih organa.

Nezvanično je rečeno da je riječ o primjeni nekih novih i strožijih propisa EU, da je u toku prelazni rok za njihovu primjenu i kod nas, ali da je Slovenija odmah primijenila ova mnogo strožija pravila po kojima je u plazma keksu veći stepen akrilamida od mogućeg dozvoljenog.

Pomoćnica direktorice Uprave za bezbjednost hrane Crne Gore, gospođa Biljana Blačević, je potvrdila da na tržište Crne Gore nije uvezena niti stavljena na tržište ta serija za koju je u Sloveniji utvrđena neusaglašenost.

Izvor

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.