Nakon priče o tužnoj sudbini tri brata, pomoć stiže sa svih strana!

Nakon što je izašla priča o tužnoj sudbini trojice braće, samo nekoliko sati bilo je dovoljno da im točak sreće krene u boljem pravcu. A tek će da im ide nabolje zahvaljujući “Blic fondaciji” i donatorima i čitaocima.

Dušan (16) i Ilija (14) Kovačević blistali su od sreće juče kad smo im obznanili da će njihova ruinirana kuća na brdu Zabučje u Užicu uskoro biti renovirana. Sve zahvaljujući političaru iz vrha vlasti koji će finansirati obnovu, a koji je insistirao na anonimnosti.

– Hvala do neba, beskrajno hvala tom čovjeku. Ispunio nam je želju o kojoj smo samo stidljivo šaputali misleći da je neostvariva. Pozdravite ga, vječni smo mu dužnici – pričali su u jedan glas Dušan i Ilija, dječaci koji su prije 10 dana sahranili oca, piše Blic.

Njihov polubrat David ima četiri godine i mali je da bi razumio šta će na njihovoj kući – trulih zidova, podova, plafona, oronulog kupatila sa čijih zidova otpadaju pločice, koja prokišnjava sa svih strana i kroz koju šibaju vjetrovi – sve biti urađeno.

– Uradićemo novi krov, izolaciju, fasade, stolariju, elektro, kanalizacione i vodovodne instalacije, sve, baš sve. Biće kuća kao nova. Sa unutrašnjim radovima krećemo već sljedeće sedmice – pričao je predstavnik firme koja će Kovačevićima obnoviti kuću.

Dušan i Ilija su se najviše obradovali kad su čuli da će ubrzo moći da se usele u potkrovlje. Odavno maštaju da u njemu imaju svoj kutak u kome će moći da ugoste drugare, ali još ne mogu, jer je neuslovno za život. Još par nedjelja i sve će biti drugačije.

Dva prethodna dana, koja su najavila preokret u životima Dušana, Ilije i Davida, bila su dovoljna da pokažu koliko ima ljudi dobre duše i velikog srca spremnih da pomognu. Čitavo Užice se mobilisalo za trojicu braće, pronijelo se o njima do svih krajeva Srbije, pa i svijeta.– Ne znam ni sama odakle su zvali i nudili da nam se nađu pri ruci. Mnogi su već i donijeli ili uplatili pomoć. Dobili smo novi televizor i frižider, nešto garderobe, novca koji je za naše prilike veoma značajan. Najavili su nam pomoć i u namirnicama. Odmah smo otplatili dio duga za struju, jer je prijetilo da nas isključe, nešto novca smo odvojili za račune za vodu jer tu dugujemo 100.000 dinara. Nemam riječi, hvala čovjeku koji će nam obnoviti kuću, recite mu da će ovim ispuniti san moje djece, hvala “Blic fondaciji”, svima koji su pomogli i interesuju se kako da olakšaju našu muku – kaže Nataša Kovačević, majka trojice dječaka. Nezaposlena je, a trojicu sinova, uz ono sredstava kojima su pomagali očevi dječaka, izdržavala je do sada od socijalne pomoći vrijedne 3.000 dinara na svaka tri mjeseca i crkavice od penzije njene majke.

– Našeg oca od prije neki dan više nema, teška bolest ga otjerala u grob – ponovio je Ilija Kovačević.

Reče Nataša da je znala da je “Blic fondacija” kroz akciju “Srce za djecu” pomogla preko 400 mališana iz cijele Srbije i vjerovala da će unaprijediti i život njenih sinova. Ali nije ni slutila kakav će odziv čitalaca izazvati tekst u kom smo pisali o uslovima u kojima žive Dušan, Ilija i David.

Dio pristiglog novca Nataša je izdvojila na stranu za još jednu veoma važnu životnu bitku njene porodice. Iliju 18. februara očekuje operacija kičme, a možda i zahvat na desnoj nozi, koja mu je kraća 2,5 centimetara. I ona će sve vrijeme biti u Beogradu uz sina, a to košta.

– Samo da Ilija pregrmi operaciju i sve dobro prođe, ima da nam potpuno svane. Još kad bi majku neko zaposlio… Sve bi radila, ne libi se nijednog posla – priznao je Dušan šta ga još uvijek tišti.

David je juče raspakivao igračke. Potpuno nove, srećno i oduševljeno kao u inat onom lomu starih kojima se do sada zanimao.

– Dobio sam novi televizor na kome ima puno crtaća. I slatkiše su mi donijeli, i patike, pantalone. Majka plače, ali neće da mi kaže zašto – povjerio nam se mališan.

Još prilično toga nedostaje dječacima što bi im upristojilo djetinjstvo. Nemaju računar, majka im pere veš na ruke jer mašina ne radi, zamrzivač je u kvaru, dosta sitnog pokućstva im nedostaje, fali im školskog pribora, željeli bi i novi namještaj.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.