Poslodavci na izmaku radne snage

Koga će naši poslodavci naći u budućnosti za obavljanje njihovih poslova sa mizernim platama, kome će prodati priču nećeš ti ima ko hoće?

U našoj zemlji odavno stvari ne funkcionišu kako treba ili što bi se naški reklo, one nisu u vinklu. Država u kojoj političari samo svoju guzicu gledaju i svoje trpaju na sva raspoloživa mjesta pa ti ga jedan automehaničar može obavljati posao savjetnika ministra za boračka pitanja a možemo bogme i čistačici javnog toaleta dati platu od dvije i pol hiljade maraka, ko joj može zamjeriti. Moglo bi se našoj vlasti podosta toga zamjeriti ali jednostavno bi takva lista bila velika i pitanje je da li to iko haje u ovoj zemlji. 

Dok vlast uredno prima svoje plate, a satraše se koliko rade, duše naše, ne bi li njima bilo bolje, naši poslodavci kukaju i jade iz sveg glasa, omladine nema, neće to da radi, odoše vani, neće na zanate, po cijeli dan samo kafe ispijaju od kafića do kafića, to nargile puši, iskustva nemaju, ništa ne znaju itd, mladi idu, mladi odlaze daleko iz ove zemlje, spašavaju sebe radi svojeg boljeg sutra. 

Ne prolazi više staro pravilo poslodavaca ‘AKO TI NEĆEŠ, IMA KO HOĆE’, pravilo kojim ucjenjuju one što im crnče po cijeli dan od zvijezde do zvijezde, svoje viđaju samo nedjeljom ako im gazdica da tu nedjelju jer time gubi posao. Aman posao trpi jer ti želiš da provedeš vrijeme sa svojom porodicom, da ih se prisjetiš, ako si oženjen i imaš djecu, da se igraš sa njima, da ih odvedeš u šetnju, da provedeš vrijeme s njima ko svaki normalan čovjek.  E to kod naših gazdica ne može, plate nikakve i njih da mogu ne bi ih dali, jer teško se rastati od para, valja radnika platiti.

I dok oni kukaju, odlaze vrsni zidari, bravari, tesari, električari, CNC operateri, odlaze nam inžinjeri saobračaja, mašinstva, elektrotehnike, odlaze nam IT stručnjaci koji ovoj zemlji uveliko fale a svaki dan ih firme traže i love, odlaze nam popovi i efendije, pa jebote ko će nas krstiti, ko će nas otpremiti na onaj svijet ako i oni odu, neće valjda i taj posao obavljati čistačica a političari neće sigurno.  

A našu vlast to ne brine, njima je dobro a poslodavci u problemu. E evo, sada pogledajte kako je to kada se radnika ne cijeni i ne plaća koliko on vrijedi, kada mu se prekovremeni ne plate, pogledajte šta dobijete kada glumite feudalca dok radnik obnaša ulogu kmeta kojem vi uzimate sve što možete, pogledajte šta imate sada. Imate posla na sve strane, samo nemate radnika koji će da za vas rade, nema radnika da vam grade zgrade, nebodere, stanove, poslovne prostore, puteve, jer njih uskoro neće biti. Vi ćete posla imati, vi ćete nuditi veće plate a Njih, radnika neće biti. Kako ćete onda dobiti poslove, koga ćete onda ucjenjivati pričom ‘AKO TI NEĆEŠ, IMA KO HOĆE’, kome ćete onda prodati priču, bit će veća plaća, bit će godišnji, regresi, kome gospodo poslodavci, kad Nas, radnika jednom ne bude. Hoćete li onda moći mirno spavati, hoćete li?

Piše: AMAR TUFO / Buka blog

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.