Pitao sam ortake gdje vide sebe za 10 godina – odgovori su naša tuga

Gde Kojo stade – ti produži. O odlasku iz Srbije se prethodnih dana priča više nego obično, a svemu je prethodio intervju glumca Nikole Koja u kome je, između ostalog, rekao da ukoliko se desi scenario da protesti ne uspeju – spakovaće kofere i otići iz Srbije.

Trbuhom za kruhom ili pak iz nekog drugog razloga, mlađa ekipa iz unutrašnjosti Srbije je godinama unazad osuđena da pali iz rodnog grada. Kako vreme prolazi, rutu će proširiti izvan granica zemlje a ostaće, kako jedan od mojih sagovornika kaže, samo šljam i anarhija.

Razmišljao sam o tome što je 51-godišnji glumac izgovorio, i danima se pitao šta o svemu tome misle budući intelektualci, da li uopšte vide politiku kao bitan faktor za deset godina ili svako kao pojedinac traži mesto pod suncem. Ovo su njihovi odgovori.

Mihailo (22) student prava – Sebe, i zbog profesije za koju se školujem i zbog poznavanja sopstvene prirode, vidim u Beogradu i Srbiji. Mada, kako sam stariji, sve više razumem ljude koji odlaze i sva manje otpisujem mogućnost da i ja odem jednog dana, jer kao sto kaze Veljko Lalić: „Nije da ne volim ovu zemlju ili mi ovde nešto preterano fali, a prosto umori čoveka sve ovo, da moraš da se boriš i raduješ za neke, u normalnim društvima, elementarne i opšte podrazumevajuće stvari i prava“.

Nevena (25) apsolvent – Imam dva scenarija u glavi: Prvi, poželjniji, u Kanadi sam, prošla sam onaj inicijalni period haosa kad odeš u stranu zemlju, radim na nekoj sigurnosti, imam porodicu, idem negde. Drugi, ovde sam, polovina mi je 30-ih, gledam da se bavim nečim što mi ne pruža samo egzistenciju, imam porodicu ali i kredit. Kroz oba scenarija trudim se da verujem u nešto i ne zapostavljam interesovanja. Nisam zanimljiva, kad pomislim na 35-tu dobro mi nije.

Nemanja (27) advokat – Srećno oženjen, u Beogradu, dvoje ili troje dece, osišan na ćelavo. Brada duža of Hardenove, stotinak kila, radim ovo što i danas, samo na nekom višem nivou. Plata preko soma evra. A možda me i kola zgaze prekosutra.

Žarko (25) student medicine – Daleko odavde, u brvnarici pored reke na obodu neke lepe šume koju je komunalna služba malo dovela u red. Uglavnom zbog sebe i žene i dece koja ce stići valjda, neću da mi odrastaju u nekoj gunguli.

Milica (23) studentkinja ekonomije – Ako se ikada dogodi da odem odavde, biće to dan kada prevaziđem strah da napustim roditelje. Sasvim mi je svejedno gde ću raditi sve dok u tome uživam, i ne mislim da bi mi negde na zapadu stavljali novac u džep na lepe oči. Brat mi je otišao u Kinu pre dve godine i znam kakve muke je prolazio svaki dan. Moja majka svaki dan govori: „Svako ko ostane je lud, svako ko ode je lud što nije otišao ranije“. Ja sam luda i bez njene dijagnoze hahaha.

Milan (30) menadžer prodaje – Generacija bez budućnosti… Ne vidim ništa, samo anarhija. Ja ću, ipak, ostati ovde. Tu pripadam.

Daca (24) studentkinja književnosti – Hmmm… Završila sam svoju drugu knjigu i preselila se u Francusku, a u međuvremenu naučila jezik. Ako me pitaš zašto Francuska stvarno ne znam, možda sam previše gledala filmove.

Jelena (27) novinar – Za 10 godina ću živeti u zemlji srećnih, nasmejanih ljudi. Slobodnih da misle, vole i žive ovaj jedini život. U zemlji u kojoj neće biti luksuz da planiraš putovanje ili kupiš malo bolje patike. Bez strepnje i straha radiću samo posao koji volim, a ne koji moram.

Izvor: Noizz

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.