AMERIČKA GEOPOLITIČKA ANALIZA

Stefan Milivojević nam je poslao svoj autorski tekst i mi ga prenosimo u cjelosti u rubrici za mlade talente:

Sjedinjene Americke Drzave su pobedom u drugom svetskom ratu znacajno i sveobuhvatno se pozicionirale na prvo mesto najrazvijenijih zemalja danasnjice,i zemalja koje mogu da zastupaju i brane svoje imperijalne interese bilo gde na zemaljskoj kugli. Amerika svoje interese sirom sveta osigurava velikom i glomaznom vojnom silom kao i preznom i rusilackom diplomatijom,na taj nacin zavodeci strah i trepet medju minornim drzavama i prisiljavajuci ih na vazalstvo u savremenom obliku.Amerika je sve do velike kreditne ekonomske krize 2007 koja je izbila na Volstritu,imala superiornu snagu da samostalno odlucuje o svim vaznim pitanjima u svetu,i na taj nacin da namece drugim manjim a isto tako i velikim zemljama svoje imperijalne interese.

Amerika je zasigurno i danas kao u periodu posle drugog svetskog rata,najmocnija i najjaca ekonomska sila sa velikom amplitudom pada drustvene ekonomske diplomatske i vojne moci u periodu posle velike kreditne ekonomske krize 2007 g koja je zahvatila ceo svet.Americka moc kao velikog svetskog hegemona je procvetala u periodu raspada SSSR 1991 g. i raspadom Varsavskog pakta koji je predstavljao silu teze NATO paktu koji su formirale Atlantisticke snage u svrhu odbrane od sve nadolazeceg komunizma koji se sirio iz Sovjetskog Saveza.

Interesantno je da su ova dva pakta bila stalno sukobljenja od samog nastanka,taj period u istoriji naziva se perido „Hladnog rata“ u periodu hvaladnog rata koji se odvijao na visokim nivoima diplomatije i spijunaze Amerika je prednjacila samim tim sto je imala razvijeniju privredu i brutodomaci prozivod,bila je u periodu imperijalnog uspona.

Ovaj period karakterise sukobljavanje kao i nadmetanje u tome ko ce da ima vise atomskih bojevih glava u slucaju nuklearne katastrofe,koja je najveci epilog dobila za vreme predsednika Hruscova ,kada su rakete srednjeg dometa instalirane na Kubi 1962 g.Razmestanju Sovjetskih raketa na Kubu predhodilo je razmestanje slicnih raketa u Turskoj i Italiji od strane NATO i Amerike 1959 g .Dogovorom Kenedi-Hruscov one su demontirane i vracene svaka svojoj drzavi.Kao i tad Amerika i sad izdvaja najvise novca za vojne obaveze.

Uporedjujuci sa ostatkom sveta Americke vojne obaveze prevazilaze 20% njenog BDP i celokupne vojne budzete svih ostalih zemalja sveta.Ovo ukzuje da je Amerika i dalje jedna od najjacih i najsavremenijih vojnih sila u svetu ali njena moc je u znatnom opadanju uprkos tome sto pokusava da novim sukobima u svetu i nasilnim svrgavanjem legitnmno izabranih vlada drugih drzava nametne svoje imperijalisticke interese.

Ona poseduje morske, kopnene i vazdusne baze u vise od sto zemalja sveta,a novi kontigenti vojen sile rasporedjeni su u Bugarskoj,Ceskoj, Etiopiji, Keniji, Kirgistanu, Poljskoj, Rumuniji. Tadzikistanu i Kirgistanu.Raspadom Varsavskog pakta Amerika je prekrsila dogovor koji se zasnivao o tome da NATO nece siriti svoje clanstvo na bivse zemlje SSSR.

Kompletnom vojnom opremljenosti u svemiru,vazduhu,moru i kopnu Amerika sveobuhvatno moze da zastiti svoje interese bilo gde,na taj nacin veliki geopoliticki strucnjaci Ameriku pozicioniraju kao najveceg hegemona jos od perioda Rimskog carstva.

Americka iluzija koja je svrstava u ulogu glavnog svetskog policajca nije njena moc vec nasuprot nemoc da se izbori sa sve nadolazecim novim stabilnim i razvijenim silama poput Rusije Kine i Indije.Ogromne kolicine ekonomskih resursa Amerika trosi u svetu na uspostavljanje reda i mita. To rasipanje ekonomske moci dovelo je do prenapregnutosti sistema i kreditne krize 2007 g.

Do samo nekoliko deceniaj unazad svet je zavisio od Americkoj prozvodnji,dok sada Amerika zavisi od svetske prozivodnje pre svega iz Kine,u koju je prebacila svu svoju industrisku prozvodnju ranih 70 godina 20 veka.Kako navodi veliki geopoliticki strucnjak i guru Americke spoljne diplomatije Zbignjev Brzezinski.

Americki imperijalni pad je u sve vecoj amplitudi poniranja zbog toga sto je ona u finansiskoj nemogucnosti da odrzi kurs uporedo sa njenim troskovima.Kako doktor Zbignjev Brzezinski kaze, geopoliticki centar u ovom veku ce preci iz Severne Amerike u centralnu Aziju signalizirajuvci moguceg novog svetskog hegemona Kinu.Amerika je zavisna o svetskih resursa koji joj sve vise izmicu kontroli a samim tim umanjuju njen autoritet na globalnom svetskom planu.

Umesto da vodje Americke spoljne diplomatije uvide i predvide katastrofalne greske u vodjenju,oni i dalje nastoje da se ponasaju neodgvorno time signaiizirajuci da ako se tako ponasaju prema svojim vazalima i onima koji ce to u dogledno vreme postati, zele na taj nacin da kazu briga nas za vas mi zelimo da oblikujemo svet a ne da njime budemo oblikovani,sto je jasno pisalo u deklaraciji o strateskim ciljevima novog svetskog poretka koji je napisan za vreme Dzordza Busa mladjeg 2000 g . Gotovo je poznato da ona pod izgovorom borbe protiv terorizma i sirenja demokratije porobljava ostatak sveta.Ono sto je jadno jeste da nijedan predesnik SAD ne nudi alternativu vec sve vise tone u rupu globalnog svetskog policajca koji je na izdisaju.

Americka globalna snaga je u predhodnim godinama znatno opala,nemogucnosti da ostvare brze i temeljite pobede u ratovima na bliskom istoku Iraku i Avganistanu u kojim jos uvek i sada nakon 15 godina traje gerilska borba sa Talibanima.Opste je poznato da zemlje Aziske unije na celu sa Kinom i Rusijom sve vise odbacuju dolar kao globalno sredstvo placanja i prelaze na svoje nacionalne valute. To odbacivanje americkog dolara kao globalnog sredstva placanja zadaje srcani udar vec posrnuloj Americkoj ekonomiji koju su iscrpili opsezni i dugotrajni ratovi sirom sveta.Dolaskom na mesto predsedniak Donalda Trumpa na povrsinu je isplivala duboka Americka drzava koju su vodile demokrate,time nagovestavajuci da je sukob interesa u Americkoj diplomatiji,ekonomiji i vojnoj sili na vrhuncu eskalacije da se u dogledno vreme pretvori u drugi gradjanski rat koji bi poljuljao temlje Americke imperijalne moci.

Prenapregnutost ekonomskog sistema je i dalje velika sto nedvosmisleno ukazuje na to da do nove svetske ekonomske krize moze ponovo da dodje ovog puta jos vece i jos razornije,koja ce zasigurno baciti na kolena ekonomski sistem Amerike i doprineti da neke nove za sada regionalen sile postanu svetski hegemoni kao sto su Rusija i Kina.

Autor: Stefan Milivojevic

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.