Maduro: Razlozi Trumpovog rata su naša nafta, zlato i dijamanti

epa07316641 Venezuelan President Nicolas Maduro (C) arrives at the opening ceremony of the judicial year, in Caracas, Venezuela, 24 January 2019. Maduro received the endorsement of Supreme Court magistrates, amidst his legitimacy crisis and the self-proclamation of deputy Juan Guaido as interim president. EPA-EFE/CRISTIAN HERNANDEZ

‘Neću biti izdajnik i slabašni čelnik koji je okrenuo leđa svom narodu, koji je pobjegao i nije ispunio obećanja’, tvrdi predsjednik Venecuele.

Venecuelski čelnik Nicolas Maduro izjavio je kako smatra da američki predsjednik Donald Trump ima namjeru vojno intervenirati u Venecueli, te poručio da su razlozi Trumpovog odnosa prema njegovoj zemlji nafta i druga bogatstva koja ona posjeduje.

On je dao intervju za televizijski kanal Russia Today, koji emitira vijesti na španskom jeziku, a istakao je da se problemi u njegovoj zemlji mogu riješiti isključivo dijalogom.

Napadima i državnim udarima, kako je Maduro poručio, neće se dobiti ništa.

Još jednom pozvavši opoziciju i sve zemlje na dogovor i dijalog, rekao je da mu je vrlo značajno kako će se njegovo ime spominjati u historiji.

Izbori planirani 2020.

„Neću biti izdajnik i slabašni čelnik koji je okrenuo leđa svom narodu, koji je pobjegao i nije ispunio obećanja“, naveo je on, prenosi Anadolija.

Njegov jedini cilj, kako ističe, jest ispuniti obaveze koje je obećao svom narodu.

Komentirajući pozive pojedinih zemalja za održavanje izbora u njegovoj zemlji, poručio je da nema potrebe ni za kakvim izborima te da su prema kalendaru sljedeći izbori u njegovoj zemlji tek parlamentarni u 2020. godini.

Na pitanje u vezi s pritiskom koji vrše Sjedinjene Američke Države rekao je da Trump ima namjeru vojno intervenirati u Venecueli.

„Koji su to razlozi rata Donalda Trumpa prema Venecueli? Razlozi su Venecuelina nafta, bogatstva, zlato, plin, željezo, dijamanti i druga bogatstva“, rekao je Maduro.

Prodaja nafte Kini, Rusiji i Indiji

Naglasio je, također, da Venecuela drži otvorene komunikacijske kanale sa svijetom.

„U Venecueli se neće dogoditi okupacija, ali to ne znači da nećemo biti spremni odbraniti našu svetu zemlju ako to bude trebalo“, poručio je Maduro. 

Naglasio je da je njegova zemlja trenutno suočena s ekonomskim ratom te dodao da gotovina koja je potrebna njegovoj zemlji ne zavisi u potpunosti od SAD-a.

Istakao je da će Venecuela tu prazninu nadomjestiti intenzivnijom prodajom nafte Kini, Rusiji i Indiji.

Izvor: Agencije

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.