Hoće li BiH pooštriti mjere zbog prikazivanja reality programa iz Srbije

Agencija za elektronske medije (AEM) Crne Gore, kako bi efikasno zaštitila maloljetnike od štetnog programa na televiziji, odlučila je ograničiti prikazivanje reality programa koje proizvode srbijanske televizije. Ovaj slučaj podigao je dosta prašine u regionu, a samim tim i u BiH.Naime, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci i poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić smatra da bi i BiH po uzoru na Crnu Goru trebala pooštriti mjere vezane za emitiranje reality programa kako bi se zaštitili maloljetnici od štetnog sadržaja.

Mehmed Agović, bivši direktor BHRT-a, ističe da su općim pravilima regulacije javnog medijskog prostora predviđene mogućnosti sankcija za sve one koji prekrše određena pravila prvenstveno kada se radi o javnim servisima, ali i komeracijalnim televizijama.

„Ukoliko je u određenim javnim ili komeracijalnim medijima prisutan govor mržnje, vrijeđanje, nemoralan sadržaj i slično, nadređena regulatorna agencija ima pravo da suspenduje takav sadržaj. Reality programi su već dugo prisutni u domaćem medijskom prostoru i oni se primarno proizvode u marketinške svrhe, a uzmemo li u obzir činjenicu da su televizije iz regiona također dugi niz godina prisutne u BiH, možemo slobodno kazati da one upravo na takvim programima zarađuju u našoj zemlji i da prihod odlazi vani“, istakao je Agović.

On je dodao da bh. televizije, osim uvoznog sadržaja, skoro da i nemaju vlastitu produkciju kada je riječ o reality programima, ali ističe da regulatorne agencije trebaju povesti računa i o uvoznom sadržaju kojeg je sve više.

„Regulatorne agencije u BiH bi trebale imati iste aršine prema uvoznom materijalu kao što imaju prema javnim radiotelevizijskim emiterima. Ukoliko neka domaća televizija, bila javna ili privatna, prekrši određene stavke iz kodeksa i za to bude kažnjena, ne vidim razlog zašto to ne bi bio slučaj i s podružnicama u BiH medijskih kuća sa strane“, dodao je Mehmed Agović.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH su nam naveli kako se BiH, za razliku od drugih država u regionu, može pohvaliti da je prva država bivše Jugoslavije koja je uvela restrikcije o pitanju spornog sadržaja na televizijama.

„Na osnovu člana 10. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i uslugama radija, gdje spadaju reality i pseudoreality programi, koji je Vijeće RAK-a BiH usvojilo na 19. sjednici održanoj 17. decembra 2015. godine, reality i pseduoreality programi mogu biti emitirani samo u periodu između 00 i 06 sati. Ovo ograničenje se ne primjenjuje na sadržaje koji se prikazuju uz tehničku zaštitu, kao ni na audiovizuelne medijske usluge na zahtjev“, kazali su nam iz RAK-a.

Isto tako, RAK BiH pozdravlja odluku Crne Gore o ograničavanju prikazivanja reality programa, vodeći se činjenicom da takvi programi mogu ugroziti fizički, psihički ili moralni razvoj maloljetnika te uznemiruju određene kategorije stanovništva, a što je bila osnova uvođenja regulacije o ovom pitanju u BiH.

Izvor: Klix

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.