U Turskoj pronađena Biblija stara 1.200 godina

Biblija je pronađena za vrijeme akcije protiv krijumčara vrijednim istorijskim nalazima; ima 34 stranice ispisane zlatom.

Biblija stara 1.200 godina pronađena je u turskoj pokrajini Diyarbakir za vrijeme akcije organizirane protiv krijumčara vrijednim istorijskim nalazima, izvijestile su u utorak pokrajinske vlasti. 

Trojica osumnjičenika uhvaćena su dok su u ponedjeljak pokušavali prodati drevnu knjigu u gradu Kayapininu, kaže se u saopštenju iz ureda guvernera Diyarbakira, prenosi Hina.

Vrijedna Biblija ima ukupno 34 stranice ispisane zlatom.

Turistička važnost istorijskog naslijeđa

Iz ureda guvernera objavljeno je da je u pritvoru završilo šest osumnjičenih, no nisu iznesene pojedinosti.

Regija je poznata po brojnim svetim mjestima koje su poštovali hršćani, a turske vlasti već duže vrijeme nastoje suzbiti pokušaje krijumčarenja drevnih artefakata.

Svake godine provode niz organiziranih operacija protiv krijumčarenja vrijednim istorijskim predmetima da bi se spriječila njihova prodaja te da bi se zaštitilo bogato kulturno naslijeđe zemlje.

Takve su akcije izuzetno značajne za Tursku, zemlju s približno 3.000 drevnih gradova koji su ostali iza 42 civilizacije.

Turski se turizam uveliko oslanja na bogato istorijskoo naslijeđe u nastojanju da privuče milijune stranaca svake godine.

Aja Sofija: Crkva, džamija, muzej

U Istanbulu je Aja Sofija, koja je gotovo 1.000 godina bila hršćanska crkva, potom 500 godina džamija, a danas je muzej.

Turci su je, nakon osvajanja Carigrada 1453., pretvorili u džamiju, a od 1935. jedan je od najposjećenijih muzeja na svijetu.

Hršćani čine manjinu među pretežno muslimanskim stanovništvom Turske, zemlje u kojoj živi 82 milijona ljudi.

Izvor: Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.