KO SU “ŠIROKOBRIJEŠKI ĐACI” Jelena Trivić ne odustaje od PROVJERE DIPLOMA u Srpskoj

Nakon pokrenute revizije diploma u federalnim javim ustanovama, pojavila se inicijativa za provjerom istih u javom sektoru Republike Srpske.

Ni prethodna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nije mogla da prođe bez priče o kupljenjim diplomana, kao ni bez međusobnih optužbi poslanika.

Ipak, ovaj put su otišli korak dalje, jer je narodna poslanica PDP, Jelena Trivić, kroz poslaničko pitanje zatražila spisak zaposlenih u javnom sektoru, zajedno sa njihovom odgovarajućom stručnom spremom i diplomama.

– Dužni su da mi dostave podatke u roku od 30 dana. Dalje ću krenuti u inicijativu da Ministarstvo prosvjete i kulture, te nadležni inspektorati, provjere diplome sumnjivog porijekla – objašnjava Trivićeva.

Kaže da ljude godinama tišti ovaj problem, te da očekuje podršku, jer ipak je najviše onih koji su diplome stekli na pošten način.

– Vjerovato će inicijativa ići u tom pravcu da tražim podršku od kolega poslanika. Voljela bih da svi to podrže, jer sam primjetila da je ta tema bolna zato što svako u okruženju ima nekog s lažnom diplomom, a nadređen je u nekoj ustanovi i iznad je onih koji su diplomu stekli na pošten način – kaže ona.Podršku već ima od kolege Nebojše Vukanovića, koji je u NSRS najglasniji kada su u pitanju sporne diplome.

Leutar.net KO SU “ŠIROKOBRIJEŠKI ĐACI” Jelena Trivić ne odustaje od PROVJERE DIPLOMA u Srpskoj
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Svakako da ću podržati, jer su kupljenje diplome jedan od uzroka lošeg stanja u državi. Ako vlada ne može da provjeri sve službenike, može bar ljude na rukovodećim funkcijma, odnosno direktore, ministre, načelnike – smatra on.

Dodaje da bi se svašta našlo kada bi ova inicijtiva zaživjela.

– Siguran sam da bi se našlo svašta, jer znam da ima „širokobrijeških đaka“ koji glume inženjere. Ne vidim zašto bi bio problem uzeti diplomu, vidjeti godinu na njoj, te uporediti sa spiskom studenta te godine na navedenom fakultetu. To se može završiti za 24 sata, ali, problem je što smo korumpirana država – kaže Vukanović.

Neće stati na ovome

Trivićeva objašnjava da je svjesna da je ovo mnogima bolna i osjetljiva tema, ali naglašava da svakako njena ideja neća ostati na poslančikom pitanju.

– Imam plan kako će provjera dalje ići, ali ću o tome kasnije, kada dobijem odgovore. Znam da na ovome neću stati – najavljuje Trivićeva.

Izvor: SrpskaInfo

2 KOmentara

  1. Hm hm direktor fonda PIO je „završio“ fakultet u Sremskoj Kamenici, fakultet je legalan a druga je stvar što diploma realno vrijedi manje od Violeta tariguza, porodično pakovanje. Koji su onda kriteriji? Ako ćemo baš mak na konac ni fakulteta koje su završili Jelena i Vukan nema na ozbiljnijim svjetskim listama.
    Kratko rečeno šuplja priča a i da hoće njih dvoje ne mogu ništa promjeniti, sve dko narod između doktora iz Novog Sada i pr dr Mika od Avtovca bira Mika nema nam spasa

  2. Bezrezervno podržavam provjeru apsolutno svih diploma po najstrožijim i najkvalitetnijim kriterijumima. Do sada neviđenom padu akademizma se mora stati u kraj, a duboko vjerujem da će do toga doći jer ako se validna provjera diploma ne desi nema nam spasa. Nekada se zanlo i nadam se da će opet doći vrijema koja diploma nosi ne samo pečat već i podrazumjevajući nivo akademskog zvanja i obrazovanja.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.