U vilici svakog četvrtog odraslog Srbina nedostaje više od 10 zuba

Pošto se skoro sve usluge plaćaju, a suočeni sa opštom besparicom, ljudi idu kod zubara samo kad moraju, a sve manje neophodne i skuplje intervencije ostavljaju za neka srećnija vremena. Zato ne čudi tužna slika stanja zuba srpske nacije. Podsjećamo vas kako da najlakše očuvate ono malo (preostalih) bijelih koka u glavi.

Zubi nacije su u katastrofalnom stanju, pokazuje statistika. Svega 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve svoje zube, a 9,3 odsto nema nijedan! U vilici svakog četvrtog odraslog nedostaje više od 10 zuba.

Određene namirnice uzrokuju da bakterije u ustima oslobode kisjeline koje su štetne za zubnu gleđ. Birajte zdravije namirnice, koje imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata i šećera. Takođe, unosite dosta vode.

Nakon konzumiranja određenih namirnica, na primjer soka od pomorandže, izbjegavajte pranje zuba najmanje 30 minuta. Ove kisjeline mogu oslabiti zubnu gleđ, pa prerano pranje može da izazove ostećenje gleđi. Ako jedete nešto kisjelo, najbolje bi bilo da prije toga operete zube.

Stručnjaci preporučuju korišćenje tečnosti za ispiranje usta, kao i svakodnevnu upotrebu konca uz pravilnu tehniku i redovne kontrole kod stomatologa.

Standardni konac za čišćenje zuba se generalno smatra najefikasnijem alatom za čišćenje uskih prostora između zuba. Pravilnom upotrebom zubnog konca uklanjaju se plak i ostaci hrane sa onih mjesta do kojih je teško ili nemoguće doprijeti četkicom, ispod linije desni i između zuba.

Tečnost za ispiranje usta smanjuje krvarenje i sprječava bolesti desni, ali nije zamjena za pranje. Koristite konac sa fluorom.

Najbolje je da o tome koja pasta vama najviše odgovara pitate svog stomatologa, jer stomatologija rješava sve probleme. Trebalo bi sačuvati svaki zub, a nedostajući zamijeniti zubnim implantatom.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.