Šta je Rajko Dukić poručio direktoru Autoputeva Republike Srpske

– To što se u istočnom dijelu Republike Srpske, od Bijeljine do Trebinja, koju čini 49 % teritorije Republike Srpske, gdje živi 38% stanovništva u 31 opštini, dominantni prirodni resursi, šume, rude, hodropotencijali, pored ostalog, zbog nedostatka adekvatnih komunikacija, ne valorizuju na adekvatan način a stanovništvo masovno iseljava, Vama to očigledno ne ulazi u kalkulacije, niti Vam kvari komoditet.

Predsjednik kompanije Boksit iz Milića Rajko Dukić ponovo je uputio javnu kritiku direktoru Autoputeva RS Dušanu Topiću zbog njegove izjave da je „po jednom km izgradnja brze ceste u istočnom skuplja od izgradnje jednog kilometra auto-puta u zapadnom dijelu Republike Srpske“.

Za Dukića ta izjava dovodi u pitanje stručni, poslovni pa i moralni kredibilitet direktora Autoputeva.

„Tako nešto može izjaviti samo onaj koji ima kratku dioptriju a očigledno da Vaša ne doseže, iz Banja Luke, dalje od Doboja ili neko, koji je inkorporiran u državne i političke strukture, koje mu daju mogućnost da pare poreskih obveznika troši na način kako on ili banjalučka bratija misli, odnosno banjalučki lokal-patrioti, kojima je očigledno i neosporno preči zapad i veze sa Hrvatskom nego istok i veza sa Srbijom, kao i istočni dio, u cjelosti, od Bijeljine pa do Trebinja“, poručio je Dukić.

Kao što nemate, kaže, nikakvu stručnu analizu, jer da imate pokazali bi je javnosti, da se isplati dati kineskom koncesionaru stotine miliona evra, za izgradnju auto-puta Banja Luka-Prijedor, tako nemate nikakvu analizu, bar ne stručnu, da je izgradnja brze ceste, u istočnom dijelu, naravno po kilometru, zbog, kako kažete, konfiguracije, skuplja nego pomenuti auto-put.

„To što se u istočnom dijelu Republike Srpske, od Bijeljine do Trebinja, koju čini 49 % teritorije Republike Srpske, gdje živi 38% stanovništva u 31 opštini, dominantni prirodni resursi, šume, rude, hodropotencijali, pored ostalog, zbog nedostatka adekvatnih komunikacija, ne valorizuju na adekvatan način a stanovništvo masovno iseljava, Vama to očigledno ne ulazi u kalkulacije, niti Vam kvari komoditet“, naveo je Dukić.

Kako prenosi portal „boksitmilici“, Dukić poručuje Topiću, ali i ,kako ih je nazvao, banjalučko-krajiškim lokal-patriotama ograničenih vidika i nabreklih novčanika da su Republika Srpska i njene institucije stvarane u istočnom dijelu, koji je podnio i najveće žrtve a posljedice ratne, i danas najviše osjeća.

Dukić je i ranije pisao više pisama zvaničnicima Republike Srpske u kojima ih je upozoravao na štetne ugovore u vezi izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, koji je potpisan pred prošlogodišnje izbore sa jednom kineskom firmom i koji je kako je tada rečeno trebalo da se gradi odmah.

Dukić je zbog toga najavio i podnošenje prijava protiv odgovornih lica zbog tog ugovora, a među njima je i direktor Autoputeva Dušan Topić.

Premijer Radovan Višković, koji je dugogodišnji saradnik Rajka Dukića, juče je bez puno objašnjenja najavio da se odustalo od gradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, jer je, kako je kazao, sada prioritet autoput od Doboja do Bijeljine, koji će povezati Banjaluku i Beograd.

Kako saznajemo, Višković je u više navrata u užem krugu svojih saradnika rekao da je sklopljeni ugovor sa Kinezima, koji se krije od javnosti, štetan po Republiku Srpsku.

Prema našim saznanjima, Vlada RS mogla bi ponovo da razmatra taj ugovor zbog ozbiljnih primjedbi koje su date na njega, a što se vješto skriva od javnosti.


Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.