NOVCA IMA: Iz budžeta treba plaćati liječenje teško bolesne djece, a ne skupe automobile i bespotrebne privilegije političarima

U parlamentarnu proceduru upućen je Prijedlog Zakona, kojim bi se iz budžeta izdvajao novac za liječenje teško bolesne djece.

Naime, na osnovu peticije pokrenute u Tuzli, pripremljen je prijedlog kojim bi se izdvajalo 5% od akciza za duvan a koje bi bile usmjerena ka Fondovima solidarnosti U RS i FBiH i ka Brčko distriktu.

Ekonomista Faruk Hadžić koji je autor ovog Zakona za BUKU kaže kako je na osnovu pokrenute peticije krenuo i izradu prijedloga Zakona, jer novac postoji.

„Ja sam već ranije objavio podatak da je BiH od 2009.godine po osnovu akciza na duvan prikupila 6,4 milijarde KM. Sve su te pare zavrišle u budžetima i ništa nije namjenski potrošeno. Kad sam vidio ovu inicijativu građana iz Tuzle da se potpisuje peticija za finansiranje liječenja djece iz budžeta, ljudski sam to podržao jer sam o tome pričao i ukazivao da prihodi od akciza na duvan rastu konstantno. Prihodi se stalno povećavaju, država to ubire i troši potpuno nenamjenski i ne usmjerava taj novac npr. u zdravstvo“, ističe naš sagovornik. 

On je volonterski uradio zakonsko rješenje i ističe kako je to veoma jednostavan način kako doći do potrebnog novca. Taj bi se novac usmjerio namjenski za liječenje bolesne djece. 

„U parlamentarnu proceduru je upućen Zakon, gdje će se tražiti da se 5% sredstava od prikupljenih akciza na duvan (oko 45 miliona KM godišnje), koje idu sada nenamjenski u budžete, usmjere prema entitetskim Fondovima solidarnosti, čime bi se osigurala znatna sredstva za liječenje. Ne vidim razlog zašto bi ovu inicijativu odbio bilo ko. Ne radi se o prenosu nadležnosti,  to je Zakon koji već postoji , samo bi se dodao jedan član. Novac bi se usmjerio na Fondove solidarnosti u Republici Srpskoj i FBiH a raspoređivao bi se na isti način kako se sada vrši raspodjela akciza. Fondovi onda imaju novac kao nadležna tijela u Brčko distriktu i oni onda imaju taj novac koji raspoređuju prema svojim planovima za liječenje teško oboljele djece“, kaže Hadžić za BUKU. 

„Ovo što ide u parlamentarnu proceduru je idealno rješenje jer bi sredstva od akciza punila direktno fond namijenjen liječenju djece. I za usvajanje ovog prijedloga bitna je dobra politička volja. Ako se ugledaju na skupštinu KS i ukidanje paušala biće dobro“, kaže za BUKU inicijatorka peticije.

„Bolesnu djecu treba liječiti iz budžeta a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati“  Indira Bektić Mujkić iz Neformalne grupe roditelja Tuzla.

Ona kaže kako se njihova inicijativa već ispolitizovala u Gradskom vijeću Tuzla jer pojedine partije preuzimaju ideju ove inicijative i upućuju ih kao svoje.

Bosanska stranka je nakon što smo mi pokrenuli naše aktivnosti, održali prvi press bukvalno prepisala našu inicijativu i uputila je kao svoju Gradskom vijeću s tim što samo traže budžetsku stavku za liječenje djece ali ne pominju mogućnost da se ona formira iz naknade za paušale, komisije. Umjesto da na dnevni red stavi našu inicijativu ovako kako se zove. Kolegij je stavio njihovu jer je njihov predsjednik član kolegija i za razliku od nas imao je mogućnost izvršiti pritisak na kolegij“, dodaje ona.

„Strašno je da se koriste bolesna djeca za prikupljanje političkih poena. Nama ne treba inicijativa koja će se samo deklarativno usvojiti i nikad ne realizovati, a da bi neko dobio medijsku pažnju. Mi insistiramo na budžetskoj stavci stvorenoj od novca kojim se plaća nerad političkih partija“ ističe naša sagovornica.

Za kraj, Indira Bektić Mujkić kaže kako je žalosno da su od ukupno 19 tačaka dnevnog reda, djeca stavljena pod tačku 17., poslije njih su još samo tekuća pitanja.

“ Toliko su bitna našim vijećnicima“ zaključuje za kraj.

Elvir Padalović – Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.