ŠTA JE OBILJEŽILO 2018. Godina borbe za pravdu, masovnog odlaska, loših izbora i izbjegličke krize

Pravda za Davida, izbori, odlazak i izbjeglička kriza. Ovo je obilježilo prošlu godinu i BiH

Pravda za Davida

Na kraju 2018. godine, hapšenje Davora Dragičevića, oca pokojnog Davida Dragičevića, pokrenulo je novi talas masovnih protesta građani u Banjaluci, ali i širom regije. Dramatična dešavanja u Banjaluci proteklih dana samo su potvrdila da je borba jednog oca za utvrđivanje istine o ubistvu njegovog djeteta najvažniji događaj u BiH u protekloj godini. Pravda za Davida dobila je novi zamah na samom izmaku godine koju je obilježila. 

Leutar.net ŠTA JE OBILJEŽILO 2018. Godina borbe za pravdu, masovnog odlaska, loših izbora i izbjegličke krize
Sa protesta „Pravda za Davida“

Svakodnevna okupljanja građana na banjalučkom Trgu Krajine u trajanju od devet mjeseci najduži su građanski protesti u Bosni i Hercegovini i zasigurno će ostaviti snažan trag i na njenu budućnost, barem kada je u pitanju glasnije ispoljavanje građanskog bunta prema disfunkcionalnim institucijama sistema i nesposobnim i korumpiranim nosiocima vlasti.

Izbori

I dok se jedan otac borio za istinu i pravdu, godina iza nas je konstantno bila prožeta političkim sukobima i međustranačkim trzavicama kao rezultatom nikad duže predizborne kampanje.

Leutar.net ŠTA JE OBILJEŽILO 2018. Godina borbe za pravdu, masovnog odlaska, loših izbora i izbjegličke krize
Bilbordi – Izbori 2018.

Prošle godine u oktobru su održani još jedni opšti izbori koji su još jednom sa sobom donijeli samo podijele i netrepeljivosti među političarima i građanima i pokazali da za neke veće promjene u ovoj zemlji nema mjesta. I ovaj put su ubjedljivu pobjedu odnijele stranke i političari sa nacionalističkom retorikom. U Republici Srpskoj to je SNSD i Milora Dodik, dok su u FBiH najveći pobjednici bili opet HDZ i SDA.

Odlazak

Ipak, ako ne na političkoj sceni, građani BiH su pokazali da su moguće promjene u demografskoj strukturi. Tako je cijela prošla godina bila u znaku odlaska ljudi iz zemlje. Odalzili su mladi, stari, obrazoveni, neobrazovani, samci, porodice… Protekla godina je bila demografski ubica BiH. 
Tačan broj onih koji su zauvijek otišli odavde u 2018. godini se ne zna, ali oni se mjere desetinama hiljada.

Leutar.net ŠTA JE OBILJEŽILO 2018. Godina borbe za pravdu, masovnog odlaska, loših izbora i izbjegličke krize
Napuštaju državu

Inače, među onima koji su ostali je čak 57 posto populacije između 15 i 29 godina koji bi započeli život u nekoj drugoj državi, bez ideje o povratku, što nam najbolje pokazuje da bi se trend odlaska mogao nastaviti. 

Izbjeglička kriza

U isto vrijeme i BiH je zahvatio talas migranata pa smo prošle godine zvanično i mi osjetili migrantsku krizu koja još uvijek traje samo sa manje interesovanja. Nesposobnost države i njenih organa, netrepeljivost prema izbjeglicama i fejk njuz o migrantima su se smjenjivali u toku 2018. godine dok su se napaćeni Sirijci, Iračani, Afganistanci i mnogi drugi pokušavali preko naše zemlje dočepati EU.

Leutar.net ŠTA JE OBILJEŽILO 2018. Godina borbe za pravdu, masovnog odlaska, loših izbora i izbjegličke krize
Izbjeglice u BiH

Milovan Matić / BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.