Oglasio se i Dodik, „šokiran“ scenama

Banjaluka — Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik oglasio se prvi put povodom događaja u Banjaluci i hapšenja Davora Dragičevića.

On je naveo da duboko saoseća sa bolom porodice Dragičević i razočaran je brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj stradanja njihovog sina.

Rekao je i da mora da poruči da je „Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju sprovoditi“.

Dodik je istakao da je to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina jedna nesrećna okolnost, ali u bilo kojoj zemlji sveta zakon ga ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogrešio o zakon. 

„Nisam se oglašavao tokom jučerašnjeg dana jer sam odmah po lišavanju slobode Davora Dragičevića informisan da je sve urađeno po slovu zakona. Isto tako sam informisan da su i događaji koji su usledili, a koje smo pratili putem medija, deo policijsko-tužilačke akcije, o kojoj kao političar ne mogu i neću da govorim“, rekao je Dodik upitan da prokomentariše jučerašnja dešavanja u Banjaluci. 

On je naveo da ono o čemu i kao funkcioner i kao čovek može govoriti jeste da slike koje su se videle juče u Banjaluci nisu prijale ničijem oku, niti su nešto što ko želi da vidi. 

„Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se juče na Trgu Krajine vide majke s malom decom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dete doveo na mesto koje je sasvim očigledno mesto opsežne policijske akcije“, istakao je Dodik za Srnu. 

On je naglasio da je juče na trgu video i „skandal političare“ koji, nažalost, tragediju porodice Dragičević i dalje monstruozno zloupotrebljavaju i javno dovode u pitanje sprovođenje zakona za koje su neki od njih svojevremeno i glasali. 

„Razumem da neki od tih političara žive od skandala, kreiraju predstave u kojima mogu da igraju kakvu-takvu ulogu, ali ne razumem da su za potrebe političke promocije spremni da se igraju s institucijama države. Pitam sve u Republici Srpskoj, ali i u regionu i svetu, koja bi policija dozvolila da bilo ko nekažnjeno napada ili tuče njene pripadnike tokom vršenja ustavnih i zakonskih obaveza“, upitao je Dodik. 

Komentarišući reakcije koje dolaze iz FBiH u vezi s dešavanjima u Banjaluci, predsedavajući Predsedništva BiH rekao je Srni da je bilo zanimljivo videti kako su u FBiH vidjeli jučerašnju policijsko-tužilačku akciju. 

„Juče nas i Željko Komšić podseća da je policija Republike Srpske učestvovala u navodnom genocidu i da je vreme da se reforma policije vrati na sto. Sve to govori da su se najglasniji akteri ovog događaja udaljili od same suštine i da nikoga od njih nije briga kako je stradao mladi Banjalučanin“, konstatovao je Dodik. 

Na pitanje da prokomentariše jučerašnje saopštenje Delegacije EU na čelu s Lars-Gunarom Vigemarkom, u kojem izražavaju zabrinutost povodom situacije u Banjaluci i traže od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih s pokretom ‘Pravda za Davida'“, Dodik je istakao da je to nediplomatski i nedopustivo u bilo kojoj suverenoj državi. 

„Mešanje diplomata u operacije nije u opisu ni domaćih političkih predstavnika, a posebno ne stranih. Porukom da vlasti Republike Srpske moraju pokazati uzdržanost, Vigemark ustvari poručuje da vlast Republike Srpske ne bi trebalo da primenjuje zakone koji su usklađeni s najboljom evropskom praksom“, naglasio je Dodik. 

On je rekao Srni da je jučerašnja reakcija Delegacije EU u BiH povodom događaja u Banjaluci kojim slučajem došla iz usta nekog od predstavnika vlasti bila bi osuđena od tih istih Evropljana i kvalifikovana kao mešanje u rad tužilaštva. 

„Ne tako davno ti isti međunarodni službenici insistirali su na tome da se odluke tužilaštva moraju poštovati. Šta se promenilo u međuvremenu da oni sada umesto poštovanja tužilačkih odluka izražavaju zabrinutost“, upitao je Dodik. 

On je pozvao sve građane Banjaluke i Republike Srpske na mir i uzdržanost, na poštivanje zakona i procedura, jer ove nemile slike, kako je istakao, prijaju očima samo onih kojima nije stalo ni do istine o stradanju Davida Dragičevića, ni do Banjaluke, ni Republike Srpske.

Srna/B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.