Političari za 14 godina postaju milioneri

Građanin BiH sa prosječnom platom od oko 850 KM postao bi milioner u 110. godini, pod uslovom da mjesečno uštedi cjelokupan iznos prosječne plate te da je počne zarađivati u 25. godini.

Prema istom računu, ukoliko bi mjesečno ostavljao „sa strane“ po 10 KM, uz sadašnje kamatne stope i nivo rasta plata, do magičnog miliona trebalo bi mu da živi 234 godine.

Iz udruženja potrošača smatraju da su prosječna primanja radnika u BiH i Republike Srpske daleko ispod statističkog prosjeka, koji „naduvaju“ plate iz javnog sektora.

Većina stanovništva živi na rubu egzistencije, sa primanjima manjim nego što je prosječna plata. Jedini način da nešto uštede je da sami proizvode hranu, a sa radničkim platama teško je pričati o nekakvoj štednji.

Građanima je štednja gotovo nezamisliva u zimskim mjesecima kada na naplatu dolaze veći računi za struju i druge komunalije, a time su posebno pogođeni penzioneri, koji čine skoro četvrtinu populacije u Republici Srpskoj.

Primjera radi, radnici u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu zarađuju daleko ispod prosjeka, a sindikalni predstavnici tvrde da se sa ovim nivoom prihoda ne može uklopiti ni u normalne životne tokove, a kamoli odvajati za štednju.

Prosječna plata radnika je takva da se vodi borba za golo preživljavanje, jer samo je potrošačka korpa preko 1.800 KM i u nju se većina naših radnika ne može uklopiti.

Sa druge strane, bh. parlamentarci, koji mjesečno zarađuju u prosjeku od 5.000 do 7.000 KM, ostavljajući na mjesečnom nivou cjelokupno primanje, milioneri mogu postati za oko 14 godina.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.