Završen ovogodišnji „Kočićev zbor“ – Kočić u kolektivnom sjećanju srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da su život, djelo i riječ književnog velikana Petra Kočića ostale trajno upisane u kolektivno sjećanje srpskog naroda.

Dodik je rekao novinarima u Stričićima, gdje prisustvuje centralnoj manifestaciji 53. „Kočićevog zbora“, da je u planu da ova manifestacija narednih godina bude još sadržajnija.

„Kočić to zaslužuje. Njegovo život, djelo i njegova riječ ostali su trajno upisani u kolektivno sjećanje srpskog naroda“, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je žal za slobodom u Kočićevo doba, u vremenu veoma teških okolnosti otomanske, a kasnije austrougarske imperije, i danas gotovo prisutan na jedan drugačiji način.

„Zato ljudi to pamte i rado dolaze na Kočićev zbor. Čuo sam da je ovdje sinoć bilo oko 30.000 ljudi, što govori da je posjećenost velika i bez neke velike najave“, rekao je Dodik.

Centralna manifestacija 53. „Kočićevog zbora“ počela je danas u Stričićima kod Banjaluke služenjem parastosa Petru Kočiću u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice na Klisini i polaganjem vijenaca na spomenik za 44 poginula borca Vojske Republike Srpske u proteklom ratu.

Vijence su u položile delegacije Vlade Srpske u kojoj su bili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i ministar finansija Zoran Tegeltija, zatim delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju je predvodio potpredsjednik parlamenta Nenad Stevandić, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Vijence su položile i delegacije Pokrajinske vlade Vojvodine, delegacije republičke i gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, te delegacije republičke i gradske boračke organizacije.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je ove godine, uz pomoć grada Banjaluka, obnovljen spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Stričićima koji je godinama propadao.

On je naglasio da je manifestacija „Kočićev zbor“ prilika da se u Stričićima oda čast poginulim borcima Vojske VRS u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izvor: RTRS (tekst)

2 KOmentara

    • Nije al ga niko ne pita. Da ustane ove niko ne bi stigo do Banja Luke. A sa njima ide i njihova ekipa ako misliš na ovu sliku „u kafani srča do kolena“

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.