Kinezi su izuzetno zainteresovani za hercegovački kamen

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, tokom današnje posjete opštinama Berkovići i Ljubinje, obišao je i proizvodne pogone kompanije „Kremnice“, specijalizovane za obradu prirodnog kamena.

Riječ je o firmi koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu, sa tendencijom daljeg razvoja i još većeg zapošljavanja lokalnog stanovništa.

„Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više“, istakao je tokom posjete ministar Šarović i naglasio da je kineska strana veoma zainteresovana za Kamen iz Berkovića.

„Javila su se nova četiri investitora i već su otvoreni pregovori za četiri nova pogona“, istakao je ministar dodajući da su nova ulaganja omogućena i kroz otvorene investicione linije Kina + 16 i „Jedan pojas, jedan put“.

Kompanija „Kremnice“ je 100% kineska investicija, jedina u ovom dijelu Republike Srpske, čija vrijednost iznosi preko 4 miliona KM i čija cjelokupna proizvodnja se izvozi na kinesko tržište. Kompanija trenutno upošljava 58 radnika, uglavnom mještana lokalnih sela ove siromašne opštine.

Izvor: Radio Sarajevo

1 Komentar

  1. Mile Puljić ratni komandant HVO Mostara je otpočeo vadjenje kamena na navedenoj lokaciji i dio koncesije ustupio Kinezima… Mjesto se naziva Twin piks zbog više čudnih smrti mještan koje se vode kao samoubistva zadesi i sl.Slobodni i nezavisni novinari bi mogli analizirati ovu saradnju SDS a i HDZ a koja cvjeta godinama

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.