Novi udar po džepu građana BiH: Povećava se stopa PDV-a!?

Već iduće godine stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) mogla bi biti uvećana za dva odsto. Takve najave stižu već duže od dvije godine, ali su ih ovih dana javno potvrdili potpredsjednica Vlade RS-a Srebrenka Golić i predsjednik Unije poslodavaca Dragutin Škrebić, nakon zajedničkog sastanka.

 „Do kraja godine očekujem donošenje zakona o poreskom rasterećenju kako bi bio primjenjivan od početka iduće godine. Ozbiljnija reforma na tom planu može se očekivati iduće godine samo ako dođe do povećanja PDV-a. Svi su se u reformskoj agendi obavezali za blago povećanje PDV-a i ako bi to bilo za dva odsto, to bi omogućilo smanjenje stope poreza i doprinosa na nivo prije svjetske ekonomske krize kada je iznosila 52 odsto na neto iznos. Sve to trebalo bi da prati značajnije povećanje plata“, kazao je Škrebić, nakon sjednice odbora Vlade i Unije udruženja poslodavaca RS.

I tako, nakon dugogodišnjih inicijativa da se smanji stopa na osnovne životne namirnice, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, i da se uvede  sistem  plaćanja PDV-a na način da se isti državi plaća tek po naplati fakture, BiH će, sve je je izvjesnije, dobiti veću stopu PDV-a. Jer , na kraju krajeva, domaći političari su se u Reformskoj agendi obavezali za blago povećanje PDV-a, ako do 2018. Godine preduzete mjere ne dovedu do zadovoljavajućeg ekonomskog rasta.

U Upravi za indirektno oporezivanje, gdje se već godinu dana priprema novi Zakon o porezu na dodatnu vrijednost, za sada su nam mogli potvrditi jedino to da nisu prihvaćene dvije, naprijed pomenute  inicijative.

“Zakon će krenuti u proceduru kada bude prvi put na sjednici Upravnog odbora UIO. Kad krene životni ciklus usvajanja ovog Zakona i njegova javna rasprava, svi koji budu htjeli  moće se uključiti. Iz tog razloga nećemo iznositi bilo kakve detalje iz novog prijedloga Zakona o PDV-u. Izmjene se tiču isključivo nekih tehničkih detalja, kao što je primjerice oporezivanje usluga. Naglasio bih da smatramo da je jedinstvena stopa najbolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Ipak, to je stvar političke odluke u BiH”, naglasio je Ratko Kovačević, potparol UIO.

Sve u svemu tehnikalije koje teško da će  poboljšati poslovni ambijent, pomoći poslovnoj zajednici ili pak građanima ove države. A građanima zacjelo će još manje pomoći PDV od 19 posto koji će, kako su najvili I predstavnici vlasti, usmjeriti na punjenje budžetskih rupa, prije svega onih koje su nastale u penzionom osiguranju i zdravstvenom sektoru, koji je već godinama, zbog neodgovornog poslovanja, u golemim dugovanjima.

A poređenja radi evo kolike su stope  PDV u evropskim i zemljama regiona.

Trenutno je situacija takva da među evropskim zemljama, samo BiH i Danska primenjuju jedinstvenu stopu PDV-a na sve proizvode bez snižene stope za najosetljivije proizvode.

Leutar.net Novi udar po džepu građana BiH: Povećava se stopa PDV-a!?

T.Čalić / BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.