Predstavnici RS i kineskih kompanija potpisali sporazum o izgradnji TE ‘Gacko 2’

Sporazum o izgradnji Termoelektrane „Gacko 2“ danas su u Banjoj Luci potpisali predstavnici Republike Srpske i kineskih kompanija.

U pitanju je opšti ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane (TE) „Gacko 2“, čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM, a potpisan je s predstvanicima „Kineske mašinske inženjerske korporacije“ (China machinery engineering corporation) i „Energetskog fonda za tržišta u razvoju“ (Emerging Markets Power Fund).

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, koji je potpisao ovaj dokument, precizirao je da je ugovorom definisano osnivanje zajedničkog preduzeća, u kojem će kineska strana imati 51 posto udjela, a RS 49 posto.

Nakon stvaranja pretpostavki za finansiranje ovog projekta uslijedit će, kazao je, razgovari s finansijskim partnerima, u čemu će glavnu ulogu imati kineska strana.

-Potpisivanjem ugovora i formalno je otvoren projekt izgradnje nove termoelektrane na području opštine Gacko instalisane snage 350 megavata. Ovo će biti najveća investicija koju će RS realizovati u poratnom perodu – ustvrdio je Đokić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisavanju ovog dokumenta, je rekao da se kineske kompanije pokazuju kao ozbiljni partneri.

-Ovo znači novu energetsku sigurnost i sigurnost RS-a – naveo je Dodik.

Predstavnik Energetskog fonda za tržišta u razvoju Mu Јuš je naveo da je razvoj energetike veoma bitan, te istakao da će realizacija projekta donijeti veliku ekonomsku vrijednost za Gacko, ali i cijelu RS.

IZVOR

1 Komentar

  1. Ma opušteno nema od ovoga ništa završiće isto kao i ČEZ ,ide izborna godina pa treba nešto obećavati i davati ljudima (naivnim glasačima) nadu da će biti bolje, novih radnih mjesta i još kojekakvih praznih obećanja za naivne i ulizice.
    probudite se prevara se servira po ko zna koji put na isti način pa nećete valjda opet nasjesti na to

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.