Slobodanovi opanci su iz Ljubinja stigli do svih kontinenata

Ljubinjac Slobodan Popović, opančar iz Ljubinja, majstor je svog zanata i jedan je od rijekih preostalih opančara u regiji.

U hercegovačkim selima opanci su nekada bili jedina obuća koju su nosili i stari i mladi, i momci i djevojke, a samo oni imućniji mogli su sebi da priušte dobar par cipela.

Slobodanovi tradicionalni hercegovački opanci, pored toga što su skoro neuništivi, stigli su i do Amerike i Australije. Iz Ljubinja se u Novi dan javila Đenana Kaminić koja je razgovarala sa Slobodanom.

 

Rekao joj je kako su njegovi opanci stigli do svih kontinenata, a jedino nije siguran za Afriku, što govori o njihovoj popularnosti. Slobodan opanke radi po narudžbi, a ovim se bavi iz ljubavi.

Kao dijete sam išao u školu u opancima i to nisu bili ovako lijepi; na tim tadašnjim guma je bila od kamiona, a ovakvi su se svečanim danima nosili. Danas ima čobana koji ih naručuju i čuvaju stoku u njima„, kazao je Popović.

Kaminić ga je pitala kako se počeo baviti ovim zanatom te joj je rekao kako je na Starom mostu upoznao jednog trgovca koji ima dućan i u kojem prodaje sve osim opanaka, te je on nabavio materijal i počeo ih praviti.

Naveo je kako mu u pravljenju pomažu supruga i sin.

Potrebno je najmanje dva dana da se napravi jedan par opanaka i treba imati zdravu kičmu da bi ih napravio„, istakao je te dodao kako materijal nabavlja u Sarajevu, Beogradu, Pločama i u Novom Sadu.

Kazao je i da što se tiče cijene, jedan par opanaka broja 38 košta 60 KM, dok veći brojevi koštaju više, a on je zadovoljan prodajom.

Video prilog pogledajte na stranici N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.