Đe je helikopter, predsjedniče?

Građane Trebinja i stanovnike cijele Hercegovine želimo podsjetiti na članak koji je objavljen prije 9 godina, 27. avgusta 2012. godine u magazinu Buka. Tada je, u jeku katastrofalnih požara u našoj regiji, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao obećanje koje do danas nije ispunio. Pročitajte i sami.

Leutar.net Đe je helikopter, predsjedniče?

27.08.2012.

Dodik: RS će kupiti dva helikoptera ali slijedeće godine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je nakon što je posjetio Trebinje koje je danima ugroženo požarima, da će RS kupiti dva helikoptera, ali sljedeće godine.

Novčana sredstva za kupovinu tih helikoptera, od kojih će jedan biti lociran u Hercegovini, kako bi se mogli uključiti u gašenje požara koji već godinama prate ljetno razdoblje u toj regiji, biće planirana u proračunu za 2013.godinu.

„Nadam se da ćemo već sljedećeg ljeta nabaviti ove helikoptere, što bi znatno olakšalo posao i smanjilo štetu“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Trebinju i za sada najavio pomoć od 30.000 KM za požarom ugrožena područja i vatrogasne jedinice u tom gradu.

Obećao je i da će biti sagledane potrebe i u drugim opštinama Hercegovine i ostalim dijelovima RS-a u kojima su danima aktivni požari.

„U ovom trenutku je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava i štete po stambene objekte, a naknadno će biti utvrđena materijalna šteta koja se već procjenjuje na milion maraka“, rekao je Dodik.

Godine prolaze, smjenjuju se garniture naših predstavnika (poslanika koje mi većinskim glasovima biramo da nas zastupaju kao najbolje od svih nas) u Skupštini RS-e, a požari iz godine u godinu haraju Hercegovinom. Ako su zaboravili, sada ih podsjećamo na ovo obećanje. Šta vi mislite zašto je to tako, zašto je Hercegovina uvijek zadnja rupa na svirali. Možda zato što smo to sami tražili?

Leutar.net

9 KOmentara

 1. Glupi ste malo. Nekada opravdano kritikujete, a uglavnom preovladava vaša neograničena mržnja prema Dodiku.

  Što se tiče helikoptera, bila je priča da se kupe od klirinškog duga koji će Rusija da vrati BiH, ili čak i kompenzuje.

  Koliko se sjećam opcija koju vi podržavate je opstruisala isplatu.

  A što ne kritikujete OS BiH, i one koje su bili na vlasti kada je ukinuta VRS. Da je ostala sigurno bi imali helikoptere na raspolaganju za gaženje požara.

 2. Prvo da Vas upozorimo na ono što ste napisali i da shvatite ako možete, mržnja nam nije svojstvena i to kod nas NE POSTOJI! DEFINITIVNO! Osnovana kritika -DA.
  Možda bi bilo dobro da Predsjednik kupuje svoj helikopter od klirinškog duga, a za ove helikoptere se mogao i zadužiti, kao što se svakodnevno zadužuje. Od ovog duga bi bilo neke koristi. To što mi kritikujemo predsjednika i vlast, nije zbog mržnje koje mi i nemamo kako se to vama čini, nego zbog toga što je obaveza svakog slobodnog čovjeka da iskaže svoje stavove, pa bili oni pohvalni ili ne prema vlasti. Nas nemojte miješati sa opozicijom, jer nismo pripadnici ni jedne stranke.
  „Da je ostala VRS sigurno bi imali helikoptere“ – čime to argumentujete? Može MUP, Vlada i Civilna zaštita kupiti helikopter, pa zašto ne kupuju? Čekaju klirinški dug? To vam opravdanje!

 3. Čime argumentujem da je ostala VRS da bi imali helikoptere?

  Kao prvo to nalo zvuči kao da Vam se dopada što VRS ne postoji više.

  Ne računajući na Gazele, VRS je do ukidanja imala oko 10 helikoptera Mi-8. Da su danas samo tri ispravna bilo bi sasvim dovoljno da se saniraju ili barem stave pod kontrolu požari u RS.

  RS bi odlučivaka o upotrebi helikoptera, a ne OS BiH. Dani prođu da se pojavi jedan helikopter na par sati.

 4. Fokusirajte se na temu, a nemojte donositi suda o tome šta nam se dopada, a šta ne. Nije tema VRS nego neispunjeno obećanje predsjednika i decenijski podanički odnos naših poslanika u Skupštini RS koji su sve samo ne iskreni predstavnici-poslanici hercegovačkog naroda koji ih je izabrao… demokratski. Tuga.

 5. Što se tiče poslanika, u pravu ste. Ne angažuju se u NS.
  Ali je i dalje činjenica da sbog Čavića i ostalih izgubili barem 3 helikoptera koja su mogla da drže požare pod kontrolom.
  Da bi se nabavili novi helikopteri, potreban je oogroman novac, kojeg baš i nemamo. Zato je i poenta moje priče činjenica da smo „bacili“ helikoptere koji su mogli da gase, a da ne pričamo o ostatku vojne opreme i same vojske. Da je ostala VRS požari ne bi uopšte bili tema.

 6. Nema svrhe dalje nastavljati diskusiju jer širite temu umjesto da se fokusirate na konkretan slučaj. Otvarate teren za mnogo pitanja kao npr. da Čavić nije „uništio“ helikoptere i vojnu opremu, sadašnja ekonomska moć RS-e bi bila sposobna da ih održava u aktivnom stanju, da ne govorimo o cijeloj prijašnjoj VRS koja je sada svedena na nivo počasnog puka? Nemojte molimo Vas, demagogija ostavlja utisak na nekog, a na nekog ne. E, da! Razgovor možemo nastaviti na FB PM ili bilo gdje drugo oči u oči, kao civilizovani ljudi. Pozdrav.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.